Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Varför har så många tjejer börjat blogga?

… Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet.– Kvinnor och särskilt unga tjejer är en margi…

– Kvinnor och särskilt unga tjejer är en marginaliserad grupp och får inget större talutrymme i samhället, eller på skolan för den delen. Flickor har hälften så stort talutrymme som pojkar i skolan och kvinnor syns mindre i medierna än män. Det blir då en arena där de inte behöver passera så mycket hinder. Det klart att det är lockande.
Vad är negativt och positivt med at t blogga?
– Att det blir reaktioner kan många tycka är jobbigt. Både i media och i kulturdebatten har ett starkt motstånd mot unga tjejers bloggar synts. Kanske har det lugnat ner sig lite det senaste året, men många har uttryckt sig väldigt nedsättande.
– Det positiva handlar främst om att få en arena att uttrycka sig på. Men det leder också till vänskap, man hittar folk som tänker som en själv och kan spegla sig i andra och arbeta fram sin egen identitet. På så sätt kan det också ge bättre självförtroende. Det finns någon som lyssnar på just mig. Även om det inte är tiotusentals utan kanske bara tretton så känns det bra.
Flera stora blo ggar fokuserar på ut seende, hur ser du p å det?
– Man måste försöka se det i ett större perspektiv. Vuxna har alltid oroat sig för vad unga läser och hur de ska påverkas. Men det har visat sig att det inte handlar om så stor påverkan som man trott. När jag var ung lånades vissa böcker inte ut på biblioteket, till exempel Kitty-böcker, men idag anses de helt oskyldiga och som en bra ingång till läsning.
– Jag skulle hellre vilja se bloggandet som en spegel av samhället vi har skapat. Det finns stora krav på att man ska ha koll på sitt utseende och i medelklassen ska man ha en smal och vältränad kropp. Det är det som syns och det påverkar, men inte enskilda yttringar som bloggar.
Hur ser du på en motrea ktion mot de här blo ggarna?
– Jag tycker att det är fantastiskt att det finns någonstans där unga kan reagera när de inte håller med om något. De här unga tjejerna [Nelly Fritz och Anna Svärd] är i samma situation som andra unga bloggande tjejer, det är jättebra att de reagerar.
Vad har du för råd t ill oroade föräldrar ?
– Ta ett djupt andetag och fundera på om det verkligen är så farligt. Försök få barnen att berätta och på så sätt få bloggen filtrerad genom barnens ögon. Man kan gå in själv och läsa, men många bloggar som barnen läser är så annorlunda mot det vi vuxna generellt sett läser så man kan bli förskräckt. Det är bättre att ta hjälp av barnet och fråga: Vilka bloggar läser du? Varför är de så kul? Och visa ett positivt intresse istället för att man reagerar instinktivt på vad man kan tycka är för mycket urringningar och svälttips.
Gå till toppen