Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aspergerdiagnos försvinner

Mycket talar för att Asperger försvinner som psykiatrisk diagnos under 2013. Den nya termen blir troligtvis AST, autismspektrumtillstånd.

Anna Janse, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Skåne.Bild: Foto: Göran Olsson
– De som redan fått en Aspergerdiagnos behåller den. Därför kommer vi inte att byta namn på vår förening, säger Anna Janse, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Skåne.
Personer med Aspergers syndrom har det mer eller mindre svårt att fungera socialt med andra, främst för att de har svårt att föreställa sig hur andra tänker och känner. Rutiner gör vardagen lättare och många utvecklar specialintressen med mycket detaljkunskap inom ett smalt område. Aspergers syndrom är redan idag en av diagnoserna inom det så kallade autismspektrumet. Vissa identifierar sig starkt med att vara just "aspergare" och det är något som Autism och Aspergerföreningen Skåne märkt av –  särskilt efter filmpremiären av "I rymden finns inga känslor".
– I den filmen har huvudpersonen en knapp på sig där det står att han har Asperger. Vi har fått en del frågor om var man kan få tag i en sådan knapp, säger föreningens ordförande Anna Janse.
Hon är i grunden positivt inställd till de föreslagna förändringarna, särskilt till att perceptionsstörning ser ut att bli ett av kriterierna i den nya diagnosen.
– I det nya blir det tydligare att alla har samma problem, men i olika grad. Det viktigaste är att varje individ får stöd på sin nivå.
Samtidigt tycker hon inte att man ska underskatta oron från de som är kritiska mot att diagnosen ska försvinna. Malmöbon Krister, 43 år, har Aspergers syndrom och vill helst vara anonym:
– Det vore galet om det blir så att vi klumpas samman med personer som inte klarar sig själva.
Krister tycker snarare att dagens Aspergerdiagnos är för bred.
– Jag har en tendens att samla på mig saker och jämfört med omgivningen har jag en annan uppfattning om vad jag hinner med på en dag. Men det finns andra med samma diagnos som slänger allt de tycker är onödigt. Vi är så olika att det är svårt att förstå att vi har samma diagnos.
Psykologen Rickard Ahlberg, doktorand på psykiatriskt forskningscentrum i Örebro, har följt debatten under de senaste fem åren:
– Det är rätt så spikat att Aspergers försvinner, det håller inte att ha en uppdelning mellan Asperger och autister som om det var två olika syndrom. Forskning visar att det finns mer likheter än skillnader mellan de som har de här diagnoserna.
Ahlberg tror att diagnosen i den kommande manualen säger mer om en person än vad den nuvarande Aspergerdiagnosen gör.
– I den nuvarande diagnosen talar man bara om man har eller inte har Aspberger. Det säger egentligen inte något om i vilken grad personen har vissa svårigheter.
I framtiden tror han att man istället kommer tala om gradskillnader i autismspektrumtillstånd med tillägg om var individen befinner sig på språklig såväl som intellektuell nivå.
Fotnot: Krister heter egentligen något annat.

Fakta

Den amerikanska psykiatrimanualen DSM används flitigt för att fastställa olika psykiatriska diagnoser. Nu omarbetas manualen och den femte upplagan väntas bli färdig att tas i bruk under 2013.
Gå till toppen