Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vibeke Specht: Dags att börja tala om problemet

Vägglössen är på tapeten – igen. Svensk medierapportering om de senaste årens lavinartade spridning …

Ovälkommen hyresgäst.Foto: Alex Brandon
Vägglössen är på tapeten – igen. Svensk medierapportering om de senaste årens lavinartade spridning av skadedjuret kryper nyhetskonsumenten inpå skinnet. Men det tål att uppmärksammas mer.
Enligt Anticimex hittar lössen in i allt fler bostadshus: 2007 gjordes 1 077 saneringar. 2010 blev det 6 438 saneringar, och företaget ser ingen avmattning på problemet.
Tyvärr uppmärksammas krypens framfart mest sporadiskt för att sedan nästan falla i glömska. Problemet associeras felaktigt med fattigdom och bristande hygien när det egentligen är en obekväm baksida av den moderna människans resande. Stora turistmetropoler som London och New York kryllar av vägglöss.
Tabu och rädsla för dåligt rykte får exempelvis en del studentbostadsförvaltare att undvika att informera inflyttande om problem. På så vis blir det svårt både att förebygga och att tidigt åtgärda spridningen.
Sprid budskapet om vägglusens framfart hellre än sopa problemet under mattan. Det sistnämnda fungerar nämligen varken i slott eller i koja.
Gå till toppen