Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

"Det gick hem i pressen att tvåla till Bergman"

Det började med artikelserien i Expressen 1962, där Bo Widerberg kallade Ingmar Bergman för ”vår dalahäst mot världen”.

Han ansåg att Bergman hade för stort inflytande i svenskt filmliv. Men under hela filmkarriären fortsatte Widerberg att häckla Bergman både i debattartiklar och intervjuer. Ofta var det angrepp på sandlådenivå. Widerberg gillade att kalla kollegan för ”Ingvar” och påpekade gärna att han hade opererat bort ett födelsemärke av fåfänga.
– Han upptäckte att det gick hem i pressen att tvåla till Bergman. Att hålla på och älta sådana grejer var ett sätt för honom att roa sig själv, säger Mårten Blomkvist.
Men i ”Höggradigt jävla excentrisk” avslöjar också Blomkvist att angreppen inte enbart var ett sätt att positionera sig gentemot den äldre mästaren. Det kan ha funnits personligt groll med i bilden. På 1950-talet hade Bergman, då konstnärlig ledare på Malmö stadsteater, planer på att filmatisera en Widerberg-novell från samlingen ”Kyssas”. Detta har varit känt sedan tidigare, men Mårten Blomkvist har hittat belägg för att samarbetet gick mycket längre än man har trott. Widerberg satte förhoppningar på projektet, och blev besviken på Bergman när det gick i stöpet.
– Ja, det är helt nya uppgifter. För Bergman var ju det här en av många grejer han höll på med, men för Bo måste det ha varit stort. Det var steget från att vara författare till en filmad författare. Han hoppades att Bergman skulle hjälpa honom till en karriär som manusförfattare.
Widerberg hävdade ofta att hans utfall mot Bergman låg honom i fatet när han förhandlade med filmbranschen och Filminstitutets vd Harry Schein, nära vän till Bergman. Att det inte enbart var paranoia bekräftar Roy Andersson i Blomkvists biografi. Andersson berättar att Bergman varnade honom då han skulle bli regiassistent på ”Ådalen 31” i slutet av 60-talet. ”Man kan säga att det var ett hot ... Och det var alltså att överhuvudtaget syssla med vänstertankar i filmlivet, syssla med vänsterfrågor. ’Du kommer aldrig att få göra en långfilm dels om du umgås med Bo Widerberg och dels själv håller på med såna här Vietnamdemonstrationsfilmer.’ Det var ett reellt hot, alltså. Det var oförtäckt.”
Barnvagnen, 1963.
Kvarteret Korpen, 1963.
Kärlek 65, 1965.
Heja Roland!, 1966.
Elvira Madigan, 1967.
Den vita sporten (dokumentärfilm, som medlem i kollektivet Grupp 13), 1968
Ådalen 31, 1969.
Joe Hill, 1971.
Fimpen, 1974.
Mannen på taket, 1976.
Mannen från Mallorca, 1984.
Ormens väg på hälleberget, 1986.
Victoria (inspelad i slutet av 70-talet), 1987.
Lust och fägring stor, 1995.
Hösttermin, 1952.
Kyssas (noveller), 1952.
På botten av himlen, 1954.
Kejsaren av Capri (noveller), 1955.
Erotikon (roman), 1957.
Den gröna draken (roman), 1959.
Visionen i svensk film (essäer), 1962.
Bo Widerberg verkade även som teaterregissör och satte upp sjutton teaterpjäser på bland annat Dramaten, Stockholms stadsteater och Malmö stadsteater. Han gjorde också tv-teater, bland annat ”En handelsresandes död” (1979) och ”Linje Lusta” (1981).
Fortsättning på nästa uppslag
Född 1930 i Malmö. Flyttade till Stockholm 1965 men återvände till Skåne 1991 och bosatte sig i Båstad, där han också startade den fortfarande aktiva Lilla filmfestivalen.
Drabbades av cancer och avled på Ängelholms sjukhus 1997.
1953–54 gift med Ann Marie Björklund. 1954–73 gift med Vanja Nettelbladt, (de fick två barn, Nina och Martin). 1969–88 förhållande med Anki Santesson (ett barn, Johan). 1988–91 förhållande med Michaela Jolin (ett barn, Matilda). 1991–96 förhållande med Malena Digman.
... enligt Mårten Blomkvist:
Kvarteret Korpen. För sitt fantastiska manus och skådespeleri. En helgjuten film.
Elvira Madigan. Det är hans konstnärliga testamente: en propagandafilm om att njuta, om att leva här och nu och strunta i alla konsekvenser.
Mannen på taket. För dialogen och typerna. Och så hör den till min ungdom. Jag var en av dem som stod på Odenplan när de filmade scenen med helikopterkraschen.
Gå till toppen