Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brobygge bär inte

Teater Foratts uppsättning av Heather Raffos pjäs ”Nine Parts of Desire” är lång och ojämn. Starka gestaltningar varvas med osäkra tolkningar, scenlösningarna är mer eller mindre lyckade och den feministiska symboliken haltar, skriver Malena Formare.

Bild: Foto: Daniel Ekbladh
Karl Ove Knausgård ägnade sitt sommarprogram i P1 åt att tala om terrorattacken i Oslo och på Utøya. Han berättade om hur han satt på ett tåg till en dansk folkhögskola, hur han fått nyheten i ett lärarrum, hur omfattningen på dådet växte medan han reste tillbaka mot Malmö igen. Det var ett starkt program, kanske det enda jag kommer att minnas av det här årets sommarpratare.
Det viktigaste som Knausgård konstaterade var att terrorattacken, på grund av att den hände ”hemma”, skapade ett du. Ett du som inte finns i nyhetsrapporteringens abstraktioner. Ett du i kontrast till den avrättade anonyma massan. Han sa att Hitlers ”Mein Kampf” och Beiring Breiviks manifest har en likhet: i dessa textmassor finns inget du. Sedan dess tänker jag på det konstaterandet dagligen.
Detta är också vad tankarna studsar mot när jag ser Teater Foratts uppsättning av Heather Raffos pjäs ”Nine Parts of Desire”, som har bearbetats av Malmö Stads första fristadsförfattare, Parvin Ardalan. Föreställningen sträcker sig så smärtsamt efter ett du, men griper i luft eftersom den sceniska gestaltningen är för vag. Pjäsen handlar om några kvinnor med olika relationer till krigszonen Irak: en gravid läkare som förlorat hoppet, en konstnär som blivit skjuten av sin man, en kommunist med starka åsikter. Dramatikerns alter ego finns representerat som ett svidande perspektiv från en amerikanska med en del av familjen under bomberna.
Publiken sitter på kontorsstolar och omsluts av dramat på tre sidor. Sittmöblernas snurrkonstruktion tillåter fokus på en scen i taget. Scenografin är annars som skelettet av en sönderbombad stad: enkla träkonstruktioner i grått bildar dörrposter, trappsteg, sjukbritsar och skissbord.
I Niclas Sandströms regi blir föreställningen lång och ojämn. Skådespeleriet skiftar från starka gestaltningar till osäkra tolkningar, lösningarna på scenerna är mer eller mindre lyckade och när två rollfigurer börjar sexleka med fjärrkontrollerna till ett par stridsvagnar i miniatyr, haltar den feministiska symboliken.
Teater Foratts intentioner är det inget fel på, de är viktiga. Men den här gången bär inte det scenkonstnärliga brobygget mellan öst och väst.
”Nine Parts of Desire” av Heather Raffo
Medförfattare Parvin Ardalan
Regi Niclas Sandström
Skådespelare: Donia Massoud, Eleonora DeLoughery Nordin, Sanna Turesson
Teater Foratt, Malmö
27/8
Gå till toppen