Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Alpin trädgård klättrar i Genarp

I Alebrings trädgård kan man vandra i Alperna, besöka Dolomiterna och bestiga Himalaya.

Trädgården är uppbyggd i nivåer och indelad i områden. Miljöerna har byggts upp med hjälp av lövjord, grus och torv. Här är även klippartier med diabas och kalksten från Öland.
- Jag delade in trädgården i bergsmassiv för att ha något att relatera till när jag katalogiserade växterna, berättar John Alebring.
Alla växter, femtusen sorter när det var som mest, är registrerade. Till vänster om varje växt står en skylt med latinskt namn och nummer. I ett digitalt register går det att hitta uppgifter om växtens ursprung, när planteringen skedde, när växten har blommat genom åren och så vidare.
Trädgården är en vårträdgård och ska egentligen ses i april-maj. Nu är i stort sett allt överblommat. Men det gör inte så mycket. Mycket fängslar ändå. Några exempel: det vackra tulpanträdet, en fullvuxen Libanonceder och katsuran som doftar pepparkaka.
Fler exempel: kiwin som växer på huset och en stor vildvuxen buxbom intill husknuten. Sistnämnda kommer från Himmelska fridens torg i Peking.
- Jag fick den för många år sedan av en bekant som tog med sig ett skott därifrån, berättar John Alebring.
Är trädgården speciell så är Alebrings hus inte desto mindre fascinerande. Det är tidigare Lyngby ålderdomshem, en vit villa i två våningar med en yta på minst 250 kvadratmeter.
Stora delar av originalinredningen är intakt. Tapeterna på ovanvåningen är desamma. Gamlingarnas skåp är orörda och på vinden står ålderdomshemmets järnsängar.
Ett rum kallas museet. John Alebring är även samlare. Här finns snäckor, stenar, fjärilar, skalbaggar, uppstoppade fåglar, ekorrar och en orm på burk i sprit.
Han blev växtintresserad redan som barn. Tidigt kom också intresset för just alpina växter.
- Växtgeografi fascinerar mig, detta att återskapa växternas naturliga förhållanden. Det har varit en stor utmaning.
Till yrket var John Alebring affärsman med eget företag i el- och radio- och tv branschen. Elsie arbetade i plantskola. Elsie har också deltagit i anläggningsarbetet och utformningen av trädgården.
- Jag har skissat och bestämt hur det ska se ut men sedan har vi tillsammans gjort grovjobbet, berättar John Alebring.
Alebrings är ett känt namn i många trädgårdskretsar. John var redaktör för tidningen Trädgårdsamatören i trettio år och hade, när han höll på som intensivast, kontakter med trädgårdsintresserade amatörer och proffs över hela världen.
- På den tiden hade vi mycket besök. Det kom busslaster ibland.
Nu är parets livsverk till salu. Huset är slitet och för stort för två personer som vill dra ner på tempot och hunnit med att fylla både 86 (hon) och 90 (han).
Huset ska säljas som ett renoveringsobjekt, den unika trädgården med vinterträdgård och tvådelat växthus ingår.
- Vi hoppas att de som tar över vill fortsätta utveckla och vårda trädgården, men det är inget krav, säger Elsie Alebring.
De tycker det ska bli skönt att lämna huset. Det har mest känts som en belastning de sista åren. Men trädgården kommer de att sakna.
- Det är vemodigt att lämna, men jag orkar inte längre sköta trädgården så som den ska skötas, säger John Alebring.
Men att slå sig till ro i en lättskött lägenhet är ingenting för Alebrings. De har köpt ett nytt hus i Genarp. Det ingår en stor trädgård.
- Nja, den är bara på åttahundra kvadratmeter. Och huset är modernt. Det blir väldigt annorlunda, säger Elise Alebring.
Gå till toppen