Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Unga sexsäljare djupintervjuas

En och en halv procent av eleverna i årskurs tre på gymnasiet har någon gång fått ersättning för en sexuell tjänst. Något fler killar än tjejer har sålt sex.

Det visar en studie från 2009. Inget tyder på att det är fler än tidigare, men internet har blivit den vanligaste vägen att söka kontakter.
Varför unga säljer sex finns det betydligt mindre kunskap om. Därför ska Linda Jonsson, doktorand vid Linköpings universitet, ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna genom djupintervjuer med femton tjejer och killar.
Det är viktigt för att kunna förebygga och ge rätt hjälp, menar hon.
– Det finns väldigt lite beskrivet om den här gruppen utifrån intervjuer. En anledning kan vara att vi tidigare inte trodde att de fanns. Det har talats en del om att barn blir sålda, så kallad trafficking, men det här är ungdomar som agerar själva. Därför är det också en ljusskygg grupp. Det är inte jättelätt att motivera dem att prata om det här. En del tycker ju att det är deras eget val och eget fel.
Linda Jonsson ser några troliga orsaker till att unga säljer sex: De har tidigare varit med om ett sexuellt övergrepp som de iscensätter på nytt. De tycker inte att de är värda något bättre. De har ett behov av att bli sedda och få bekräftelse. Eller så vill de dämpa sin ångest genom smärta.
– Jag har aldrig mött någon som bara gör det för pengarnas skull, men man ska heller inte tona ned pengarnas betydelse.
Bup (barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin. Hit kan du ringa själv eller få en remiss från till exempel skolkurator.
Rädda Barnen. Föräldratelefon: 020-786 786. Kriscentrum för barn och unga har mottagning bland annat i Malmö.
Kriscentrum för barn och ungdomar i Malmö. Hjälper barn och unga som har varit utsatta för bland annat sexuella övergrepp. Samverkan mellan vård och myndigheter.
Barnahus i Lund. Arbetar med barn som är utsatta eller misstänks vara utsatta för bland annat sexuella övergrepp. Kontakt främst via socialtjänsten.
Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn. Jourtelefon: 08-644 21 12.
Novahuset. Vänder sig till killar och tjejer som utsatts för bland annat sexuella övergrepp. MSN-jour och mejljour.
Hopp, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. Har chatt och jourmejl.
Prostitutionsrådgivningen. Mottagning finns i Malmö.
Tjejjourerna. Runt sextio tjejjourer i landet som man kan ringa, mejla eller chatta med.
Bris, barnens rätt i samhället. Barnens hjälptelefon: 116 111.
Gå till toppen