Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bilder som inte passar i ramen

Får man gifta sig med vem som helst? EvaMärta Granqvist vet hur det är att bli ifrågasatt för sitt val av livspartner. Hon utmanar fördomarna i ett fotoprojekt där hon själv är motivet. Iförd brudklänning poserar hon med en lång rad ”olämpliga” brudgummar.

MALMÖ. De fick kontakt via ett forum på nätet för snart två år sedan. Hon bodde i Härjedalen, han i Skåne. Hon är frilansskribent och utställningsproducent, han hade levt ensam på en gård i tjugo år och hade en psykiatrisk diagnos.
– Daniel skrev så rörande om sin ensamhet och sin sjukdom, berättar ­EvaMärta Granqvist. Nu var han snart fyrtio år, ville förändra livet och hade därför sökt hjälp.
Bilderna han lade upp på sitt hem och sig själv tilltalade henne.
– Huset var jättefint. Han var väldigt händig. Vilken karl, tänkte jag. Sedan lade han ut bilder på sin bara överkropp. Då blev det anstormning på forumet.
Men det var bara EvaMärta Granqvist som blev så intresserad av Daniel att hon beslöt sig för att stämma träff med honom. Hon blev blixtförälskad vid förs­ta mötet i den ”snygga, charmiga, snälla och intelligenta” mannen. Vännerna tyckte inledningsvis att han var ett riktigt kap. De blev snabbt ett par och efter bara några månader flyttade de ihop på hans gård.
Kort därpå drabbades Daniel av en psykos. I samband med det greps och åtalades han för ett brott och dömdes till rättspsykiatrisk vård. EvaMärta Granqvist försökte hålla så tät kontakt med honom som möjligt och kämpade för att han skulle tas om hand på ett bra sätt. Under en permission för ett år sedan gifte de sig.
Många höjde på ögonbrynen. Vänner, vårdpersonal, myndighetspersoner. En del rådde henne till och med att lämna maken.
– Jag blev behandlad som mindre begåvad. Folk sade att jag borde tänka igenom min situation. De ansåg att vår relation inte var bra. Fördomarna mot oss var något jag aldrig tidigare hade mött.
Daniel kom aldrig ut. Han sjönk allt djupare ner i en depression. Under en obevakad permission kastade han sig framför ett tåg och dog.
– Då sade en del till mig att det kanske var lika bra. Vad såg du hos honom då? Varför gifte du dig med honom? Det var frågor som återkom hela tiden.
Omgivningens negativa reaktioner väckte ilska, förvåning och många funderingar hos EvaMärta Granqvist. Vem bestämmer egentligen vem som duger? Vilka människor är okej att bli förälskad i? Leva med?
Idén till fotoprojektet ”Vill du gifta dej med mej?” föddes. Tillsammans med fotograferna Marit Manfredsdotter, Åsa Abrahamsson, Christian Andersson och Lovisa Lindh har hon rest landet runt och låtit sig fotograferas med olika personer som bryter mot normbilden av den perfekte maken eller makan.
En före detta narkoman. En cp-skadad man i rullstol. En äldre kvinna med passion för katter. En ex-kriminell naturist. En överviktig person. En sjukpensionerad biodlare. En döende, cancersjuk kvinna. Och många fler.
Under sommaren har en första utställning visats på några platser i Skåne, Stockholm och Härjedalen. Nu färdigställs en andra del som är tänkt att turnera runt i Skåne under hösten och resultera i en fotobok.
Har det vari t svårt att få folk att ställa upp och b li fotograferade?
– Nej, folk köar nästan, säger EvaMärta Granqvist. De som är med är stolta över vilka de är, de känner att de duger ändå.
Va d är ditt budskap me d bilderna?
– Fördomar bygger på rädsla och okunskap. Människor måste få vara annorlunda, udda. De är inte per automatik farliga för det. Det finns ofta mer hos en människa än vad vi ser vid första anblicken. Man kan själv falla utanför ramen fortare än man tror. Om man till exempel drabbas av sjukdom eller får rättsliga problem. Hur vill man bli bemött då?
Efterfrågan på utställningen har varit större än vad EvaMärta Granqvist och fotograferna väntade sig.
– Reaktionerna har varit väldigt positiva. Många har en relation till någon som har ett psykiskt handikapp eller någon som tagit livet av sig. Vad bra att du gör det här, säger de, tänk att du vågar. Men jag har inget att förlora. Jag har redan förlorat allt.
Två bilder ur utställningen ”Vill du gifta dej med mej?”. Till vänster EvaMärta Granqvist tillsammans med Misse Karlsson och till höger tillsammans med Kiem Huyhn. Foto: Åsa Abrahamsson
Den andra delen av ”Vill du gifta dej med mej? Ett fotoprojekt om kärlek utanför normen” har vernissage på Kulturmöllan i Lövestad den 3 september. ­Utställningen visas sedan till och med den 2 oktober. Därefter ska den turnera runt på andra platser i Skåne.
Läs mer på hemsidan www.villdugiftadejmedmej.se.
Gå till toppen