Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Olympen har blivit jättegym

Under torsdagen invigdes ett av landets största gym på Sparta. Den gamla handbolls- och konsertarenan har nu runt 300 träningsmaskiner.

Sofia Wallén är ansvarig för gruppträningen på Actic i Lund. Hon passade på att tjuvträna lite före invigningen på torsdagen.Bild: Foto: Emma Larsson
Förberedelserna pågick in i det sista. Verktyg låg på golvet och kettlebells användes som dörrstoppar. Ljudanläggningen provkördes med taktfast musik.
AF bostäder som äger lokalen har byggt om sedan i januari. Actic har redan sex gym i Lund och driver bland annat Delfinenbadet sedan tre år.
– Vi har cirka tio tusen aktiverade här i Lund men vi har hittills inte haft så många studenter, säger Oskar Ragvald, Sverigechef för Actic.
Lund är gymtätt men Actic tror inte på någon överetablering.
– Alla behövs. Vi ser Gerdahallen som en kollega, det är soffan som är konkurrenten.
En del av den gamla läktaren finns kvar och ska tjäna som träningstrappa. Lagen från H43 och Lugi ska träna här så på sätt och vis är handbollen tillbaka i hallen.
I spinningsalen står 50 cyklar och väntar. Deltagarna kan koppla upp sig för pulsträning och följa träningen via tv-skärmar. Träningsresultatet mejlas sedan hem. Modernt så det förslår, men gymmet saknar ändå inte de mer traditionella och närmast obligatoriska vikterna. I ett av rummen ligger rader av hantlar som mångfaldigas i spegelväggen.
Läget på Sparta är bra med såväl studenter som företag på nära håll. Det tror både AF bostäder och Actic.
– Nu blir det mer liv i huset och det är positivt för studenterna, säger Rolf Svensson, vd för AF bostäder.

Actic olympen

Gymlokalerna är på 4 150 kvadratmeter och totalt kan 500 personer träna i gymmet samtidigt.
Gå till toppen