Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rebellerna grep utrikesministern

Muammar Kaddafis utrikes­minister Abdelati Obeidi uppges ha gripits av rebellstyrkor. Samtidigt uppges en av Kaddafis söner vilja förhandla med rebellerna – medan en annan av sönerna lovar att fortsätta kämpa.

TRIPOLI. Muammar Kaddafis utrikesminister Abdelati Obeidi ska enligt vittnen ha gripits av rebellstyrkor väster om Libyens huvudstad Tripoli. Obeidi greps på en gård som han äger i Janzour utanför Tripoli, enligt Reuters korrespondent på plats.
Samtidigt uppger tv-kanalen al-Arabiyya att Muammar Kaddafis son Saadi har har kontaktat rebellernas ledare för att få stopp på blodsutgjutelsen i landet. Saadi Kaddafi säger att han har ett officiellt mandat att förhandla med motståndarna till Kaddafiregimen, enligt Reuters.
En av Muammar Kaddafis andra söner, Saif al-Islam, säger att kampen fortsätter och att Kaddafis styrkor kommer att återerövra Gröna torget, som Kaddafis motståndare döpt om till Martyrtorget.
I en ljudinspelning säger Saif al-Islam även att det finns över 20 000 unga som är lojala till Kaddafi och som är beväpnade i staden Sirte.
– Vi ska kämpa intill döden, sade han sent igår.
Libyens provisoriska ledning avvisar tanken på någon form av internationell militär styrka eller observatörer, säger Ian Martin, FN:s särskilda sändebud med planeringsansvar för tiden efter konflikten.
Men även om rebellerna motsätter sig militär eller polisiär hjälp så kan landet behöva hjälp med övergången till demokrati, enligt FN. Världsorganisationens experter, med erfarenheter från Afghanistan, Irak och andra länder som ännu håller på att anpassa sig till demokrati som statsskick, har redan lagt upp planer för Libyen.
– Efter fyra decennier under Kaddafi har Libyen blivit en politisk öken, konstaterar FN-sändebudet Ian Martin.
Diplomatkällor inom EU uppger att sanktionerna mot Libyen kan komma att hävas redan imorgon, fredag.
Sanktionerna är riktade mot sex libyska hamnar och fyra oljebolag samt ett tjugotal andra finansiella institutioner.
Storbritannien har dessutom fått tillstånd att frigöra motsvarande 1,6 miljarder dollar av frysta libyska pengar för att betala humanitärt bistånd till Libyen, har FN:s säkerhetsråd beslutat. Detta sedan Kina gjort en helomvändning i FN:s säkerhetsråd och gått med på utbetalningen.
Men Frankrike och Tyskland får inte släppa 6 miljarder euro som tillhör Libyen trots vädjan om att få använda pengarna till akut hjälp, uppgav diplomater igår.
Parallellt med det diplomatiska spelet närmar sig rebellerna staden Sirte i jakten på Kaddafi.
– Vi tror att han är kvar i Libyen, sade Ahmed Darrad som leder landets tillfälliga inrikesdepartement.
– Det är vår rätt att döda honom, sade Darrad.
Gå till toppen