Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Turkiet tar blockad till domstol

Ifrågasätter Israels blockad mot Gazaremsan.

Beskedet om att en ansökan ska lämnas in till FN-domstolen lämnades på lördagen till turkiska medier av utrikesminister Ahmet Davutoglu, som för dagen befann sig i Polen för att träffa EU:s utrikesministrar.
Turkiet har reagerat häftigt på innehållet i FN:s länge emotsedda utredning av vad som hände när Israel angrep ett turkiskt fartyg på väg till Gazaremsan den sista maj i fjol. Aktivistfartyget befann sig på internationellt vatten och nio personer ombord – åtta turkar och en turkamerikan – dödades vid räden.
FN:s utredare, som nu har lämnat ifrån sig sin rapport, har kommit fram till att Israel använde övervåld, men att själva blockaden kan anses legitim när Israel utsätts för stridshandlingar.
Israel har vägrat be om ursäkt för attacken mot fartyget Mavi Marmara och betala skadestånd till offrens anhöriga. Regeringen i Ankara har i sin tur sänt hem Israels ambassadör och avbrutit allt militärt samarbete mellan länderna.
Turkiet kräver också att Israel avslutar sin blockad mot Gazaremsan.
Gazaremsan ockuperades 1967 av Israel som ännu kontrollerar dess gränser, bland annat person- och varutransporter mellan de palestinska områdena. Men inne i Gaza har i dag islamiströrelsen Hamas den lokala makten, och Israel hävdar att blockaden behövs för att stoppa de raketattacker som sker därifrån mot israeliska mål.
Kritiken mot blockaden har i synnerhet handlat om att den innebär kollektiv bestraffning också av civila i Gaza som inte har med raketattackerna att göra.
Gazaremsan har också gräns mot Egypten, där förre presidenten Hosni Mubarak var mån om att iaktta fredsavtalet med Israel och därför inte tillät fri passage över gränsen. Hur nya makthavare i Egypten kommer att agera är en av de många frågor som uppstått i kölvattnet av de arabiska revolutionerna.
På lördagen uppgavs att egyptisk militär har börjat fylla igen tunnlar som smugglare grävt under den tolv kilometer långa gränsen mellan den palestinska enklaven och egyptiskt område.
Gå till toppen