Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Paradis i pastell i Västindien

Vatten blått som blåfärgad likör. Öarna Aruba och Curaçao är en del av Nederländerna – i Västindien.

Aruba sägs ha Västindiens bästa stränder. Och Eagle Beach sägs vara en av de bästa på Aruba. Stranden fortsätter mil efter mil till ljudet av rullande vågor och prasslande palmblad.
Aruba är den minsta av ABC-öarna, som Aruba, Bonaire och Curaçao kallas med ett gemensamt namn. Besöksmässigt är Aruba störst med en miljon turister årligen. De långa stränderna, ett klimat med få regndagar som håller 28 grader i princip året om och ett stort utbud av hotell, restauranger, kasinon och shopping är framgångsfaktorer.
Svenska turister hittar till Aruba men amerikanerna dominerar. Det är amerikansk accent på bussen längs med stranden, amerikaner som promenerar runt i huvudorten Oranjestad. Och så holländare förstås, för Aruba är en del av Nederländerna men i Västindien.
På 1600-talet tog holländarna öarna från Spanien, som tagit dem från arawakindianerna. Sedan dess har de varit holländska, förutom några år under 1800-talets början då britterna hade kontrollen över dem.
Denna historia av belägring har skapat den unika kulturen och språket på öarna. Vardagsspråket papiamento sjunger av portugisiska, spanska, holländska, engelska och något alldeles eget.
–  Bon bini betyder välkommen, säger Mario Browne, guide på Arubas historiska museum.
Det ligger i 1700-talsfortet Fort Zoutman i Oranjestad. Ett vitputsat torn, byggt för piratspaning, markerar ingången. Inne visas en historia av förtryck, hårt arbete och drömmar om guld.
–  Varför tror ni att amerikakoffertarna är formade på detta sätt, med ett rundat lock? undrar Mario Browne.
–  Det verkar ju osmart, för när man ska lasta dem på båtarna kan de ju inte stå på varandra.
–  Just därför, säger han med ett brett leende, ägarna ville att just deras koffert skulle lastas överst.
Mario Browne berättar om de karga torra öarna där de flesta försök till odling har misslyckats. Handel med människor var mer lukrativt, under 1600- och 1700-talen försörjde sig Curaçao mestadels på slavhandel. Tusentals slavar passerade Willemstad och såldes vidare till andra kolonier.
Mario Browne talar om slavarna som sina förfäder, och säger att medan Cura­çao var en av de värsta slavhandelsnationerna i Väst­indien förekom i princip ingen slavhandel på Aruba. På Aruba fanns istället guld, som under en kort period skänkte rikedom.
Dessutom förädlades en tid det svarta guldet på öarna. Oljeraffinaderierna vid kusten är fortfarande en stor inkomstkälla för Curaçao. På Aruba har turismen tagit över.
Längs Oranjestads kaj ligger gigantiska kryssningsfartyg. Turisterna väller ut, stiger ombord på bussar som för dem till öns stränder och snorklingsbåtar.
Staden är en mix av turismlyx och kitsch. I blankputsade skyltfönster exponeras märkeskläder, väskor och skor. I rosamålade hus med neonskyltar serveras hamburgare och fajitas.
På Aruba snorklar man, åker katamaran, besöker nationalparken Arikok och upptäcker öns stränder, inte minst Eagle Beach, där dividiviträden sträcker sig mot himlen.
Curaçao är större. Stränderna är inte lika långa och vita, men i gengäld finns mängder av små vikar där man kan snorkla direkt från stranden. Fiskarna är nyfikna och vattnet klart.
Säg Curaçao och de flesta associerar till blå likör. Originalet tillverkas här i blygsam mängd. Dessutom finns här en världsarvsklassad huvudstad med pastellfärgade hus och vitt runt fönsterkarmar och tak. Det är holländskt 1600-tal i tropisk tappning.
Från Iguana café kollar man broöppningen när lotsbåten puttrar ut till ett kryssningsfartyg. Drottning Emmas bro svänger åt sidan. Några stressade Willemstadsbor är ute i sista sekunden och tar ett skutt över det blänkande vattnet.
Willemstad har gränder med affärer för turister, men också en sjavigare, eller kanske folkligare, sida. Till den flytande marknaden längs Sha Caprilsekade kommer fraktbåtar från Venezuela med frukt och grönt. De är sov- och arbetsplatser för männen som står vid kajen och säljer mango och bananer.
Bil är nästan ett måste på Curaçao. Man far på raka vägar genom ett landskap av lågväxande trassliga buskar och vassa kaktusar. Då och då syns ett landhuis, en rest från tiden då de holländs­ka plantageägarna försökte få fart på odlingen. Idag är många av dem omgjorda till hotell eller restauranger.
I Westpunt på norra sidan ligger Jaanchies restaurang, välkänd för sin goda mat. Där för minst hundra små gula fåglar ett öronbedövande oväsen när de serveras mat i zinktråg och de fladdrar och flaxar för att roffa åt sig.
Jaan, ägaren till restaurangen, har ingen skriftlig meny, han berättar istället om alla rätter: ödlan som tillagas i en traditionell gryta, fisken, som serveras i en tomatsås med ris, bönor och grönsallad.
På vägen därifrån kliver en leguan, en limegrön meterlång ödla, plötsligt ut i körbanan, en av Curaçaos lokala specialiteter både i naturen och på tallriken.

Fakta

Reguljärflyg
Flyg via Amsterdam, med KLM, cirka 10 000 kr. Martinair (Martinair.com) är ett alternativ. Mellan öarna flyger Tiara Air (Tiara-air.com), Insel (fly-inselair.com) och Dutch Antilles Express, DAE (Flydae.com). Prisexempel Aruba – Curaçao enkel resa cirka 300 kronor. En flygplatsskatt/avreseavgift på cirka 150 kronor tillkommer när man lämnar Curaçao.
Charter
Ving och Apollo har charter under vinterhalvåret. Två veckor till Aruba på trestjärnigt lägenhetshotell från cirka 12 000 kronor/person. Två veckor till Curaçao med trestjärnigt boende från cirka 20 000 kronor/pers. Afro-Caribbean (Afro-caribbean.se) och Deluxe Vacations (Deluxe.se) är andra arrangörer.
Hyra bil
Rekommenderas! På Aruba finns till exempel Economy Car Rental (Economyaruba.com). På Curaçao kan man hyra hos bland andra National (Nationalcuracao.com) eller Avis (Avis.com). Från cirka 300 kronor/dag.
Taxi
Är förhållandevis dyrt, men lättillgängligt. Fasta priser råder, till exempel drygt 100 kronor från Arubas flygplats till Eagle Beach. Dyrare nattetid.
Buss
På Aruba är det lätt att åka buss längs med kuststräckan som förbinder de större stränderna och hotellen.
Båt
Ta en båttur med stopp för snorkling. Finns flera olika arrangörer, på Aruba förslagsvis De Palm Tours (Depalm.com). På Curaçao till exempel Ocean Encounters (Oceanencounters.com).
Det finns mängder av hotell på Aruba, färre på Curaçao. Många av dem är av resorttyp. Priserna varierar beroende på säsong.
Aruba
Amsterdam Manor and Beach Resort (Amsterdam manor.com) ligger vid Eagle Beach och har rum eller lägenheter, från 1 250 kronor.
The Mill (Millresort.com) ligger vid Palm Beach. Även här finns lägenheter och rum, från cirka 750 kronor för det enklaste.
Curaçao
Lions Dive and Beach Resort (Lionsdive.com) har barnpool, lugn och fin strandremsa och flera charmiga restauranger. På promenad­avstånd finns mysiga barer, akvariet och delfinariet. Från cirka 1 400 kronor.
Avila Hotel (Avilahotel.com) har ingen barnpool, men erbjuder å andra sidan snorkling direkt vid den egna stranden. Hotellet har en fin restaurang/bar med jazzig stämning. Från cirka 1 400 kronor.
Äta
Öarnas egna kök är en blandning av holländskt, amerikanskt och spanskt. Lokala specialiteter är till exempel ödla, plantain (kokbanan), getgryta, samt kaktussoppa och funchi (majspudding), skaldjur och fisk. Arubas inhemska öl heter Balashi.
Shoppa
I Arubas huvudstad Oranjestad ligger märkesbutikerna tätt. Här finns badkläder, sportkläder och smyckebutiker i mängder. Inte billigt. Aloe vera-produkter tillverkas på ön. Willemstad har också märkesshopping, dessutom en fin marknad för frukt och grönt.
Utbudet är stort, priserna varierar. Exempel: Grillad lax på Eagle Beach, Aruba, cirka 150 kronor, en flaska vin från 70 kronor och uppåt. En kaffe på maten cirka 25 kronor.
Klimat
Högsäsong är december–april. Men temperaturen är cirka 28 grader dagtid året runt. Öarna ligger, till skillnad från de flesta andra öar i Karibien, utanför orkanbältet.
Nattliv
Livligt på Aruba. Här finns party­ställen, partybussar och partybåtar. Hålligånget är framför allt i Oranje­stad, men även längs Palm Beach, bland annat shoppingcentret Passeo Herencia har ofta underhållning kvällstid.
På Curaçao är det mer blygsamt. Bäst i Willem­stad och längs Bapor Kibra.

4 måsten på Curaçao

1. Sea Aquarium. Ett härligt akvarium med delfin- och sjölejonshower (Sea-aquarium-curacao.com).

2. Willemstad. Shoppa, vandra, gå på museum, fika, ät middag eller festa i denna söta huvudstad.

3. En biltur mot norr. Se naturdramatiken vid Boka Tabla. Bada vid en undangömd vik och ät lunch på Jaanchie’s i Westpunt.

4. Snorkling/dykning. Här finns vrak, rev och mängder av möjligheter att uppleva ett färgstarkt liv under ytan.

Gå till toppen