Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trendig höstmarknad

Klimatsmart och ekologiskt i Kävlinge.

Lena Nielsen från Ålstorp har tagit sig till Kävlinge för att lyssna på sonen som spelar i kulturskolans orkester. När de har paus passar hon på att handla basilika till kvällens pesto. Hon handlar ofta ekologiskt och gärna på torget.
– Är detta den lilla basilikan, undrar hon och räcker över krukan till Åsa Anderberg från Ekoskafferiet.
– Ja, det är den lilla, svarar hon. Och bry dig inte om att det står tagetes på platskrukan, jag återanvänder krukorna och ibland blir det lite fel.
Bakom årets marknad och ekomässa står Kävlinge kommun tillsammans med citysamverkan och Naturskyddsföreningen. Inne på lärcentrum finns ett fyrtiotal utställare, allt från föreningen Djurens rätt till vindkraftsföretag. De ger tips på hur man kan göra sitt hem miljövänligare genom att bland annat spara energi, kompostera och att använda ekologiska hudvårdsprodukter.
Nioåriga Rajana Abankaeva åker inlines på gågatans kullersten. Hon stannar till framför ståndet med stenugnsbakade ekologiska bröd. Hon tittar försiktigt och nyfiket ner i papperspåsarna och trots att hon erbjuds att provsmaka låter hon bli. I stället tar hennes mamma Ayshat Lepieva en bit knäckebröd.
– Det här var jättegott, säger hon.
Rajana Abankaeva tar fart och rullar vidare. I nästa stånd säljs brända mandlar. Hon tittar nyfiket och gillar doften men färden längs gågatan fortsätter.
På biblioteket handlar det om återvinning. Sysav berättar om sopsortering och flera butiker med begagnade kläder är på plats.
Strax före lunch börjar det bli trångt på gågatan och på torget spelar kulturskolans orkester igen. De har gjort en egen version av Eric Saades ”Popular”. Intill orkestern äter sexåriga Stina Davidsson en bit grillad majs som trots årets marknadstema inte är ekologisk men närodlad.
Gå till toppen