Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Könsrock i P3 granskas

P3 spelade låtarna ”Små strålar av sperma” och ”Fem förkrympta förhudar” på bästa sändningstid. Nu kan innehållet i Onkel Kånkels explicita könsrock bli föremål för Granskningsnämnden.

Oscar Dronjak, till vardags gitarrist i Hammerfall, hade bjudits in för att välja musiken i programmet ”Musikguiden” i P3 den 31 augusti.
Han spelade bland annat tre låtar av könsrockgruppen Onkel Kånkel.
Men Oscar Dronjaks smak för den svenska subgenren delades inte av alla lyssnare, och nu har programmet, som sändes mellan klockan 18:30 och 19:30, anmälts till Granskningsnämnden.
Anmälaren har uppfattat Onkel Kånkels texter som ”pedofilrelaterat material som uppmanar till pedofili.”
I en av låtarna som anmälaren hänvisar till sjunger sångaren: ”Hoseanna, ett Jesusbarn är fött, Oh, låt oss nu i Herrans namn, knulla barnet blött.” I en annan låt, som också tas upp i anmälan, går texten såhär: ”Jag vill inte suga kuk, jag vill inte ha sperma på min buk, jag vill inte smeka gubbar på ollonet.”
”Att radioprogrammets värd säger att dessa låtar och texter är en av hans käraste favoriter, är inte yttrandefrihet”, skriver anmälaren vidare.
Sveriges Radios musikansvarige, Pia Kalischer, vill inte kommentera själva anmälan, men säger att det inte har inkommit några klagomål direkt till kanalen.
– Generellt sett finns det inga censurregler som P3 tillämpar. Hyfs och god ton gäller såklart, men kanalen ska också kunna spela sådant som uppfattas som provokativt.
Pia Kalischer hänvisar också till ett internt policydokument, som bland annat slår fast vikten av Sveriges Radios integritet och oberoende.
– Det måste råda en vidsträckt yttrandefrihet så länge det inte handlar om direkt förtal eller hets mot folkgrupp. Musik är ett fiktivt uttryck, precis som litteratur eller konst, där ordalydelsen inte ska uppfattas som ett dokumentärt budskap, säger Pia Kalischer.
Sveriges Radio har inga riktlinjer för när på dygnet P3 får spela en viss typ av musik.
– Eftersom kanalen inte vänder sig till barn kan vi inte resonera så, säger Pia Kalischer.
Anmälningar till Granskningsnämnden tas emot och hanteras av Myndigheten för radio och tv, som nu kommer att begära in en kopia för att själva kunna lyssna på programmet.
– Även innehållet i låtarna är en del av utsändningen, och Sveriges Radio är ansvariga för hela innehållet. Bara för att det rör sig om en låttext lämnas det inte därhän, säger Helena Söderman, chef för myndighetens tillsynsavdelning.
Att P3 inte riktar sig till barn har ingen betydelse för nämndens bedömning.
– Generellt sett har programföretagen skyldighet att ta hänsyn till både innehåll och sändningstid, säger Helena Söderman.
Mer:
P3:s sida där du kan höra Oscar Dronjaks program

Andra låtar som granskats

Granskningsnämnden har i flera fall granskat låtar som spelats i P3. Här är fyra fall.
15 februari 2009: Specialskriven rapp av Daniel Boyacioglu. Friad.
5 mars 2009: ”Ring polisen” av Sedlighetsroteln. Friad.
15 september 2009: ”Shake That” av Eminem. Friad
14 september 2010: ”Bort med Alliansen” av Kartellen. Friad.
Gå till toppen