Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konkurserna ökar mest i Skåne

Antalet konkurser i landet minskade fram till och med juli, men i augusti vände det och företagskonkurserna ökade med 18 procent. I Skåne var ökningen större än i övriga landet och det är detaljhandeln och byggbranschen som har drabbats hårdast. Antalet konkurser i landet minskade fram till och med juli, men i augusti vände det och företagskonkurserna ökade med 18 procent. I Skåne var ökningen större än i övriga landet och det är detaljhandeln och byggbranschen som har drabbats hårdast.

Antalet konkurser i Skåne ökade med 27 procent i augusti, jämfört med motsvarande månad 2010, visar konkursstatistik från kreditupplysningsföretaget UC. Det är framför allt antalet handelskonkurser som har ökat, med en tydlig koncentration till detaljhandeln.
– Det stämmer med rikstrenden, men i Skåne är det lite fler än i övriga landet, säger Fredrik Polland på UC.
Enligt Fredrik Polland finns det flera förklaringar till varför det har skett en ökning i Skåne.
– Inköpen från danska kunder har minskat, till följd av att den svenska kronan har stärkts. En annan förklaring är att köpcenterexploateringen i området har medfört en över­etablering av affärer.
Även byggbranschen står för en större ökning av konkurser än övriga branscher. Anders Gärdsmark, regionchef på Sveriges Byggindustrier, BI Syd, säger att det fanns en viss optimism i våras, men att det förändrades under sommaren.
– Det har inte tagit fart som vi trodde.
Samtidigt säger han att byggbranschen i Skåne har klarat sig bättre än vad den har gjort i Danmark.
– Det är en tjugofemprocentig nedgång på andra sidan Sundet. Här är det ändå ganska bra balans. Vi får inte glömma att det är en attraktiv region och att vi sitter bra rustade med bland annat Medicon Village, Maxlab, ESS och södra delen av Hyllie som byggs ut.
Trots det räknar Anders Gärdsmark inte med att trenden ska vända inom den närmsta tiden.
– Ska man peka i någon riktning, så tror jag inte att det går uppåt. Det är ju också så, att om alla börjar prata om att det går dåligt, så triggar det ju i den riktningen.
Antalet konkurser i Skåne har ökat med 12 procent under januari till augusti 2011, jämfört med samma period förra året.
Totalt försattes 600 företag i konkurs i Skåne under årets första åtta månader, motsvarande siffra för 2010 var 535 företag.
Gå till toppen