Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Asiatiskt för alla smaker

När vårrullar eller pho står på menyn är det många som styr stegen mot Ke Lam. Hon själv tog vägen hit från ett skrädderi i Vietnam via en bilfabrik i Billesholm, men matintresset har funnits där längs hela resan.

Ke Lam driver Kina center livs på Möllevången.Bild: Foto: Hussein el-Alawi
Hyllorna i den lilla butiken är fyllda till brädden med varor. Vare sig det är fisksås, soja eller risnudlar så finns det en uppsjö olika märken av varje. En nödvändighet eftersom kunderna har sina favoritmärken, menar Ke Lam på Kina Center Livs.
Nedanför hyllorna ligger matbananer i kartonger bredvid tjocka kassavarötter och frukt som thailändsk mango och mangostan. I kylen samsas thaibasilika med mungböngroddar och liljestjälkar.
– I början var det mest asiater som handlade här, men det märks att asiatisk mat är populär bland svenskar nu. Ibland kommer folk med inköpslistor på alla ingredienser som behövs till en rätt och så hjälper jag dem att plocka ihop en korg.
Ke Lam kom till Sverige med sina föräldrar på 80-talet. I Sverige fick hon jobb på en bildelsfabrik i Billesholm, ett arbete som stod i skarp kontrast till det tidigare jobbet som sömmerska i hemlandet Vietnam. På fabriksgolvet träffade hon sin nuvarande man Hung Mac. När arbetslösheten var ett faktum för femton år sedan tvingades de tänka nytt. Valet stod mellan att sälja mat eller kläder.
– Alla behöver mat tänkte vi och körde igång, säger hon skrattande.
Lokalen inrymde tidigare en butik för barnvagnar, men ägaren höll med om att mat passade bättre och överlät kontraktet. Trots att arbetsdagarna kan bli långa och många gillar hon arbetet.
– Man får träffa många olika människor och prata flera språk. Jag har lärt mig lite japanska, thailändska, kantonesiska och mandarin här i butiken.
Döttrarna brukar hjälpa till i­bland efter skolan och Ke Lams mamma är i butiken nästan varje dag. Hon sitter på en stol bakom kassan och tittar mest på när Ke Lam jobbar. Helt okej eftersom hon är 87 år fyllda.
– Det är tråkigt för henne att bara sitta ensam hemma och titta på tv. I Vietnam är det vanligt att man låter sina föräldrar följa med till arbetet.
Ke Lam har alltid varit intresserad av matlagning och kan laga de flesta vietnamesiska maträtter. Sommarrullar, som till skillnad från vårrullarna inte friteras, hör till favoriterna. Att de öppnade butiken just här, på Mölle­vången, berodde till stor del på torghandeln.
– Det såg roligt ut. Alla andra ställen kändes så tysta. Det tycker jag inte om. Jag gillar liv och rörelse.

Ke Lam

Ålder: 47.
Familj: Man och två döttrar, 16 och 18 år.
Bor: I lägenhet på Möllevången.
Kina Center Livs
Adress: Möllevångstorget 7.
Öppet: Måndag–fredag 9–18, lördag 9–16, söndag stängt.
Gå till toppen