Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cyndee har blivit Cynthia igen

Gospelsångerskan Cyndee Peters fann både kärleken och slog igenom som artist i Sverige. Efter drygt 40 år i landet har gospellegendaren återvänt till USA och New York.

Cyndee Peters på scen under inspelningen av programmet Alla tiders Melodifestival, på Cirkus i Stockholm. Foto: Leif R Jansson
– Jag har bott i New York sedan jag var 14 år så jag betraktar mig som en New York City girl, säger Cyndee Peters över telefonlinjen från sitt vardagsrum på 19:e våningen på Manhattans Upper West Side.
Till vänster flyter Hudson-floden, rakt fram skymtar George Washington-bron i fjärran. Sirenernas larm hörs som aldrig under åren i Sollentuna norr om Stockholm.
– Jag ville återvända hem medan jag fortfarande är frisk, förklarar hon flytten från Sverige för ett halvår sedan.
Under dessa sex månader har hon hunnit med mycket: skaffa sig ett nytt hem, försäkring, körkort, sjunga och förenas med familj och gamla vänner liksom möta nya.
– Jag har fått många nya kompisar. För dem är jag inte artisten Cyndee Peters, utan bara Cynthia. Det går bra det med, skrattar hon medryckande.
Modet att bryta upp och prova nytt kommer från Cyndee Peters ensam­stående mamma som en dag packade pinalerna, samlade ihop sina fyra döttrar och flyttade från den djupt segregerade staden i North Carolina till New York.
– Jag fick en kulturchock, men trivdes på en gång.
Modet kom väl till pass när 22-åriga Cynthia träffade sitt livs kärlek, journalisten Lasse Strandell, under en rundresa i Europa. De gifte sig och bosatte sig i Sverige.
– Vi hade ett bra liv så länge han levde, säger hon om tiden med maken som avled 1985.
Gospelmusiken kom in i hennes liv långt tidigare. Redan som liten sjöng hon i kyrkan och vid sidan om studier i socialantropologi och diverse jobb fortsatte hon att sjunga på små­klubbar och kyrkor i Sverige.
– Gospelmusik är en del av mitt kulturarv. Den är en självklar del av mig och tilltalar mitt hjärta.
Likväl hade en karriär som gospelsångerska aldrig föresvävat henne.
– Nej, jag tänkte aldrig på att bli artist.
En audition för dåvarande Rikskonserter 1972 (på makens initiativ) ändrade allt. Överallt togs hon emot med öppen famn. Det blev stora framträdanden, tv-program och projekt land och rike runt.
– Det är stort att uppemot 80 000 körsångare runt om i världen har öppnat sina hjärtan för mig och tillåtit mig att dela mitt kulturarv med dem de senaste 40 åren.
Nelson Mandela är en av de celebriteter som delat kulturarvet med henne. De möttes på en konsert till hans ära på Konserthuset i Stockholm dagen efter att han 1993 mottog Nobels fredspris. Hon sjöng ”We shall overcome” medan han satt vid honnörsbordet på scen.
Plötsligt reste han sig upp, gick fram till henne, tog hennes hand och sjöng med.
– Jag blev så knäsvag att jag höll på att tuppa av. Det glömmer jag aldrig.

Cyndee Peters

Heter egentligen: Cynthia Mana Pettice Strandell.
Gör: Artist, författare och föreläsare.
Bor: I New York.
Familj: ”Stor familj, både i USA och i Sverige.”
Inspirationskällor: ”Gospel­sångerskan Mahalia Jackson är den största av alla. Ingen kommer någonsin att ta hennes plats här eller där uppe! Även Frank Sinatra och James Cleveland har inspirerat.”
Läser: ”5—6 böcker samtidigt, både på svenska och engelska.”
Styrka och svaghet: ”Min envishet. Mina goda vänner kommer att skratta och förstå precis vad jag menar.”
Blir lycklig av: ”Människor som försöker åstadkomma ­något viktigt trots motgångar.”
Aktuell: Fyller 65 år den 8 september. Turnerar i Sverige från mitten på oktober.
Firar: ”Ska hitta på något galet med bästa kompisen Jean.”
Om att bli 65: ”Min generation är världens äldsta tonåringar och blir aldrig gamla, tack vare soulmusik och rock’n’roll!”
Studier: Läste sociologi i New York och socialantropologi vid Stockholms universitet.
Musikaliskt genombrott: Slog igenom som gospelsångerska 1972. Har legat etta på svensktoppen två gånger och givit oräkneliga konserter. Kom trea i Melodifestivalen 1987. Körprojektet Black peoples music har hittills omfattat mer än 70 000 körsångare världen över.
Böcker: Har ­skrivit böckerna ”Timme för timme, dag för dag” (1988) och ”Vidare” (1994).
Jackson och Sinatra.
Gå till toppen