Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Bilar ska kunna larma 112

Larmsystem aktiveras automatiskt vid häftig krock.

Bild: Arkivfoto: Scanpix
BRYSSEL. På torsdagen tog EU-kommissionen första steget mot att förse alla nya bilmodeller med larmsystemet e-call. Alla EU-länder uppmanas nu att se till att mobiloperatörerna uppgraderar sin infrastruktur så att larmsamtalen effektivt ska kunna nå fram till larmcentralerna.
Bilar som själva ringer efter ambulans låter som science fiction, men tekniken finns redan i dag. Vid en kraftig krock aktiveras e-call och meddelar automatiskt rätt larmcentral var bilen befinner sig, oavsett om passagerarna är medvetslösa eller av andra skäl inte kan ringa efter hjälp.
Orsaken till att EU-kommissionen lägger sig i frågan är att installeringen av tekniken går långsamt, ja nästan inte alls, på frivillig väg.
Kostnaden för att installera larmsystemet beräknas till mindre än 100 euro per bil. Trots att det inte rör sig om en gigantisk kostnad och att tekniken bedöms kunna rädda hundratals liv varje år, så är det endast 0,7 procent av alla bilar i EU som i dag är utrustade med automatiskt larmsystem.
Gå till toppen