Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Möjligt åtal om ”slavauktion”

Åklagaren behöver hålla fler förhör kring slavaktionen för att kunna avgöra om det skett ett brott.

– Det måste finnas ett uppsåt och så måste man se till sammanhanget, att det fanns fler utklädda, säger kammaråklagare Mattias Larsson.
Fyra studenter iscensatte i april en slavauktion under en studentsittning. Konstnären Dan Parks gjorde dagarna efter en provocerande affisch. Båda händelserna polisanmäldes och utreds nu av kammaråklagare Mattias Larsson.
– Det finns en brottsmisstanke som utreds och någon form av beslut kommer någon gång under hösten, säger Larsson som samtidigt dementerar uppgifter i andra media att han uttalat sig om att det "lutar åt ett åtal".
– Rent teoretiskt skulle slavauktionsdelen kunna vara fråga om ett brott, hets mot folkgrupp, men samtidigt måste man se till sammanhanget. Att det är en tillställning där andra varit utklädda är inte utan betydelse. Dessutom krävs det uppsåt, säger Larsson.
Någon eller några av de inblandade i auktionen har förhörts och fler förhör måste göras säger Larsson.
När det gäller Parks affisch är bevisläget tydligt, men konstnären hänvisar till yttrandefriheten.
– Han är misstänkt för både hets mot folkgrupp och förtal men det är ett helt annat läge. Han tillstår vad han gjort men förnekar brott. Här närmar sig utredningen slutet.
Kommer ditt beslut i det ena fallet påverka ditt beslut i det andra?
– Nej, egentligen tror jag inte det. Även om Hallandsgärningen är upprinnelsen till affischen är det två olika gärningar.
Gå till toppen