Världen

Extremismen växer när populister backar Högerextremismen växer i skuggorna

De högerpopulistiska partierna är på reträtt i både Sverige, Norge och Danmark. Men aktiviteten på högerextrema internetsajter och bloggar växer.

Efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge den 22 juli har extremhögern gått kraftigt tillbaka i de tre skandinaviska länderna.
Enligt svenska opinionsmätningar har väljarstödet för Sverigedemokraterna närmast halverats under sommaren.
När norrmännen går till kommunval på måndag väntas Fremskrittspartiet förlora nästan varannan väljare som röstade på partiet i stortingsvalet för två år sedan.
När danskarna går till folketingsval på torsdag lär Dansk folkeparti mista en sjättedel av sin röststyrka.
Dessa partier har tydligt tagit avstånd från de norska terrordåden och ansträngt sig för att tona ner främlingsfientliga budskap. I stället förs en allt mer intensiv debatt på högerextrema sajter.
De rasistiska påhoppen är legio. På flera sajter talas det om hur hotet från islam försatt de skandinaviska länderna i belägringstillstånd – en variant av Anders Behring Breiviks budskap.
Enligt Antirasistisk Senter i Oslo ökar den högerextrema aktiviteten på nätet. Facebookgrupper med rasistiska förtecken får allt fler medlemmar. Gamla kända nynazister ger sig in i nätdebatten.
– Även om grupperna är små och få, har Breiviks dåd visat att de kan vara farliga. Därför menar vi att de måste följas noga, säger Kari Helene Partapuoli på Antirasistisk Senter.
Också i Danmark pågår en intensiv nätdebatt. Enligt researchgruppen Redox, som på frivillig basis bevakar den danska extremhögern, har flera nynazistiska sajter hyllat terrordåden i Norge.
Danmarks Nationale Front tar avstånd från Anders Behring Breivik, men på DNF:s debattforum raljeras det öppet över massakern på Utöya. ”Alle børnene tog til øen for og drikke ... Det gjorde Anders ikke”, heter det i ett inlägg.
Redox bevakar också nya aktörer som Danish Defence League, som bildades för ett år sedan med ett högerextremt engelskt nätverk som förebild. Tillsammans med en norsk och en svensk systerorganisation har gruppen mer än 5 200 anhängare på sina Facebooksidor.
– Visserligen ökade antalet sajter och bloggar kraftigt under 2010, men rörelserna präglas av att allt färre personer håller allt mer liv på nätet, säger David Lagerlöf på svenska Expo Research som granskar högerextrema rörelser i Sverige.
– Det är svårt att värdera vad deras ökade närvaro i sociala medier betyder. Det finns sajter som år efter år målar upp en bild av att vi måste göra något åt hotet från islam innan det är för sent. Det finns naturligtvis en risk att någon tar den retoriken på allvar.
Säkerhetstjänsterna i Norden tonar ner betydelsen av den högerextrema nätretoriken. Såväl svenska Säpo och danska PET som norska PST håller fast vid den hotbild som gällde före terrordåden i Norge: att hotet från islamistiska extremister är betydligt starkare än terrorhot från extremhögern.
Gå till toppen