Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Djingis Khan inför egen valuta

Honung blir pengar. Det är principen i bostadsområdet Djingis Khan på Östra torn.

Djingen kan man växla till sig genom att lämna in närproducerad honung, tio gram honung gav en djing. Tanken är sedan att den nya valutan ska kunna användas för köp av varor och tjänster i området.
Mats Lindqvist, initiativtagaren till den nya valutan, ser det som ett experiment.
- Syftet är att skapa ett intresse och diskussion kring vad pengar är och skapa en debatt kring problemen med våra konventionella pengar, säger han.
Så hur mycket ploj är det bakom experimentet, undrar kanske någon.
- Jag skulle säga att det är 50-50, säger Mats Lindqvist.
Mats Lindqvist kommer själv att fungera som "riksbank". Berget av honung som växlas in kommer han att förvara under sitt skrivbord. Och pengarna som trycks upp, cirka 1000 djing hamnade i omlopp på söndagen, bär dessutom hans fingeravtryck som en garant på att djingen är äkta.
Hans förhoppning är att systemet verkligen ska kunna slå rot, och vem vet, kanske till och med sprida sig längre. För det finns fördelar med att ha ett ekonomiskt system uppbackat av honung, menar han.
- Det har ett reellt värde som livsmedel och kan lagras över en lång tid. Om det blir så att man sedan börjar överproducera honung eftersom den används som pengar så skulle man helt enkelt kunna äta upp den, säger Mats Lindqvist om den inflationsskyddade hårdvalutan.
Gå till toppen