Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chatt om studentlivet

Sandra Johanne Selander från Lunds nationer och Malmös kårordförande Guido Guidos chattade om studentlivet.

Sandra Johanne Selander, Lunds nationskollegiums ordförande och Guido Guidos, ordförande för Malmö studentkår.Bild: Foto: Johan Bävman/privat
moderator:
Nu börjar chatten!


Marcus:
Jag förstår mig inte riktigt på studentlivet i Malmö, vad är det för skillnad mellan kår och nation?

Guido Guidos:
Hej Marcus, kårer har helt andra huvuduppgifter. Vi jobbar mer politiskt och har ansvar över utbildningsbevakning, utbildningskvalité och studiesocialverksamhet. /Guido


Mats:
Hej! Har ni något tips på bra och trevliga uteställen för oss studenter som är över 30 år och trötta på skrikande "nollningsamiraler" och partyglada studenter i overaller?

Sandra Johanne Selander:

Hej Mats!

Vad jag känner till så finns det inga speciella uteställen för studenter över 30 i Lund. Det finns ju dock en del andra uteställen i Lund så som Tegnérs, Herkulers, Mejeriet och Kulturen som ibland har högre åldersgräns än nationerna. Annars tror jag att de flesta studenter, oavsett ålder, skulle uppskatta t.ex. olika typer av Quiz och öppen scen-pubar som arrangeras på nationerna. Håll utkick på studentlund.se //Sandra JohanneMats:
Hej! Har ni något tips på bra och trevliga uteställen för oss studenter som är över 30 år och trötta på skrikande "nollningsamiraler" och partyglada studenter i overaller?

Guido Guidos:
Vi försöker samarbeta med olika pubar och klubbar i stan samtidigt som vi försöker hitta aktiviteter för de olika studentgrupper som finns på högskolan. Gå gärna in på vår hemsida och håll dig uppdaterad på vilka aktiviteter som är aktuella. /Guido


Kilian:
Vad tycker ni, är studentlivet i Lund bättre an i Malmö?

Sandra Johanne Selander:
Hej Kilian!

Jag har ingen erfarenhet av Malmös studentliv men jag tycker att Lunds studenter erbjuds ett mycket bredare utbud av aktiviteter än vad Malmös studenter gör. Det erbjuds allt från intessanta seminarium, studentradio, billiga luncher och nattklubbar. Men man kan faktiskt även som student vid Malmö högskola ta del av de aktiviteter som sker i Lund. Det gör man genom att bli stödmedlem i en Studentlundsnation. //Sandra JohanneKilian:
Vad tycker ni, är studentlivet i Lund bättre an i Malmö?

Guido Guidos:
Studentlivet skiljer sig, definitivt. Lund är en etablerad studentstad medan Malmö håller på anpassa sig till sin snabbväxande högskola och är mer kosmopolitisk. Vilken stad som är bättre avgörs av den enskilde studenten. /Guido


John:
Är nyinflyttad till Lund. Lund har ju mycket, men hur är det med musikscenen? Finns det några fina lokala band som håller till här i krokarna?

Sandra Johanne Selander:
Hej John!

Om du är intresserad av att spela i band så kan ju kontakta Mejeriet och Fäladsgården där det finns rep-lokaler och kanske möjligheter att ansluta sig till befintliga Lundaband. Det finns ju dessutom diverse orkestrar, flera av dem håller till i AF-borgen och är kopplade till de olika spexen.


För att få möjlighet att se en del av de lokala banden så tror jag att Mejeriet arrangerar kvällar för detta ibland och jag vet att Fäladsgården också har gjort det. Sedan har även en del nationer och ibland AF öppen scen-arrangemang där lokala förmågor inom bl.a. musik kan inta scenen. //Sandra JohanneKerstin:
Hej! Jag har hört att Malmös studentkår får ett otroligt stort bidrag från Malmö högskola, i jämförelse med vad andra studentkårer i Skåne får (ex Kristianstad). Hur påverkar detta ert jobb för att verkligen kämpa för studenterna? Har er kamp för studenter alls förändrats sedan kårobligatoriets fall

Guido Guidos:
Kårobligatoriets fall var renässansen för Studentkåren Malmö. Vi har fått möjligheten att ändra våra strukturer så att vi kommer närmare studenten och på så sätt representera denne på riktigt. Bidraget du nämner är en bieffekt av vår goda relation med högskolan./Guido


Victor:
Jag, som medlem i Smålands nation, fick reda på att jag inte längre får gå med i en studentkår. Är det rimligt att de som vill bli kårmedlemmar först måste ansluta sig till Studentlund där Smålands mfl. inte är med?

Sandra Johanne Selander:
Hej Victor!

Smålands nation har själva valt att stå utanför Studentlund och de kan därför bara själva svara på din fråga.


Studentlund är det samarbete som majoriteten av studentorganisationerna kunde enas om när kår- och nationsobligatoriet avskaffades och har som syfte att säkerställa ett brett utbud för den enskilde studenten och göra det enkelt för studenten att gå med. //Sandra Johannemoderator:
Nu är chatten slut. Tack för alla frågor och svar!


Gå till toppen