Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Mordet ledde rakt in i svensk maffia

Fem män frikändes av tingsrätten 2004 och släpptes ur häkte.

Fem män frikändes av tingsrätten 2004 och släpptes ur häkte. Sedan dess har domstol och polis misslyckats med att få tag i flera nyckelpersoner inför en hovrättsförhandling.
Fortfarande är det inte helt klart vilka som kommer till rättegången på tisdag. Den ende som säkert sagt sig komma är den utpekade mordbeställaren.
– Han har legat på för att det ska bli rättegång. Han har haft det här hängande över sig i sju år. Han vill kunna lägga det bakom sig, säger mannens advokat Jan-Anders Hybelius.
Mannen har varit misstänkt men inte dömd mördare sedan innan Turning Torso fanns. Sedan före både moderna hockey- och fotbollsarenor och högskolebyggnaden Orkanen. Innan ens formalia var klart för att bygga en järnvägstunnel under Malmö.
Det var den 14 januari 2003 och över västra Malmö och Bellevuegården föll ett snöblandat regn.
I en av villorna serverade sig en 53-årig affärsman sig själv en tallrik makaroner. Han stod med ryggen mot köksfönstret och hann inte se mannen i trädgården innan åtta kulor slog in genom fönstret.
Ett skott krossade armbandsuret som stannade på 18.30.
Utanför – på sant yrkesmördarmanér – låg pistolen kvar, fri från fingeravtryck, fri från tidigare noteringar i något vapenregister.
Ingen hade sett vem som sköt.
Motiv saknade däremot inte polisen. 53-åringen var inte vilken affärsman som helst, utan en flera gånger dömd ekobrottsling och pengautlånare till höga räntor. Både kriminella och hederliga företagare hade ett horn i sidan till 53-åringen. Bland hans affärspartners fanns bland andra Torgny Jönsson, numera kallad Maffians bankir och inlåst i Kumlabunkern.
Men enligt anhöriga var det en person som 53-åringen hade en särskilt infekterad konflikt med: LP-miljonären.
Han är vid tiden en drygt 60-årig man med en stor villa på Fridhem med marmorstatyer i trädgården. Smeknamnet fick han sedan han på sjuttiotalet tjänat storkovan på att prångla ut makulerade LP-skivor från USA på den nordiska marknaden.
Efter det har han varit inblandad i ett flertal ekobrottsupplägg. Ett av dem tillsammans med den sedermera mördade 53-åringen. En affär slog snett, 53-åringen dömdes medan LP-miljonären kom över pengarna. Sedan den dagen ville 53-åringen ha kompensation för fängelsevistelsen.
I slutet av 90-talet drogs konflikten till sin spets, när 53-åringen kom över ett pantbrev för en villa i Limhamn, värt cirka 750 000 kronor.
På flera – lagliga – sätt försökte LP-miljonären få tillbaka pantbrevet. Utan att lyckas.
Dagen efter mordet hann polisen knappt mer än att organisera spaningsstyrkan innan en välkänd man i Skånes undre värld kom till polisens hjälp. En kändispilot – efterlyst för bedrägerier – ringde polisen och berättade:
Att det var LP-miljonären som beställt mordet på grund av konflikten om pantbrevet.
Att det utförts av en influgen serbisk lönnmördare, kallad Konditorn, i samarbete med en indrivare från Landskrona, som piloten för övrigt var bekant med.
Och att indrivaren var på väg att lämna Sverige med Tysklandsfärjan.
Polisen lyckades fördröja färjan och gripa indrivaren. I Tyskland väntade förgäves en av indrivarens vänner från Malmö – en man som för övrigt just nu står inför rätta för kokainsmuggling och riskerar fjorton års fängelse. På uppgifter från samme pilot som tipsade om mordkonspirationen.
Polisutredningen fortsatte att leda in i kärnan av den svensk–jugoslaviska maffian.
– Ja, då var det så i alla fall, säger polisens utredare J-B Cederholm vid länskriminalpolisen.
För detta var innan gangstermorden på allvar flyttat ut på Malmös gator och innan några uppkomlingar i så kallade falanger började skjuta mot varandra. Utöver indrivaren, och dennes vän som nu står åtalad för kokain­handel, innehåller förhörslistorna från utredningen 2003 åtskilliga namn kända i den undre världen. Bland de mer allmänt kända märks den så kal­lade spelkungen Rade Kotur som 2009 dömdes till tolv års fängelse för anstiftan till mordförsök och ekobrott, samt stockholmaren Milan Sevo.
Sedan dess är det bara utredningen mot Torgny Jönsson 2009 som ens är i närheten av att ha blottlagt en så stor del av den undre världen.
Under rättegången surrade en polishelikopter över Stortorget. I tingsrättens dörr ut mot Kalendegatan vakade poliser med automatvapen och masker under tiden som alla som hade något ärende i byggnaden visiterades. Idag är det så kallad allmän säkerhetskontroll då och då, men försommaren 2004, när både indrivaren, Konditorn, LP-miljonären och två utpekade medhjälpare stod inför rätta, var det första gången liknande säkerhetsåtgärder vidtogs.
Inne i säkerhetssalen hade vaktmästaren klistrat upp papp för en del av det skottsäkra glaset som skiljer åhörare från den plats där vittnen framträder.
För en man, som polisen först trodde ingick i mordkommandot, hade berättat detaljerat om ”Konditorn”, de andra åtalade – och på köpet om en mängd andra brottslingars mer ­perifera inblandning – bland annat Milan Sevos.
Den uppklistrade pappen och alla poliser var för att skydda vittnet. Åklagaren hade satsat allt på vittnet. Utöver hans uppgifter bestod bevisningen i stort sett bara av en telefonkartläggning som visade att männen rört sig i västra Malmö och att indrivaren haft kontakt med LP-miljonären.
Det räckte inte.
Advokaterna mumlade redan under rättegången om ”kronvittne” – alltså att den i Sverige olagliga metoden att låta en inblandad slippa eller få sänkt straff mot att han berättar om annan grövre brottslighet.
Och tingsrätten gick på advokaternas linje:”Det är i och för sig inte ett orimligt antagande att det gått till så som åklagaren påstått.”
Men tingsrätten kunde inte frigöra sig från misstanken att ”kronvittnet” kanske bara pekade ut de andra för att skydda sig själv.
Kommissarie J-B Cederholm anser idag att domstolen var för snabb med slutsatserna.
– Det var inte en helt lätt pedagogisk uppgift att få tingsrätten att förstå [vittnets] roll. Det tog fem månader för oss att förstå att han inte var skyldig och det skulle domaren och tingsrätten förstå på ett par dagar.
Vittnet har sedan dess ingått i polisens vittnesskyddsprogram. Men det är högst tveksamt om han kan förhöras på nytt.
De åtalade:
LP-miljonären. 68-årig Malmöbo med en lång historia av ekobrott. Tidigare affärskollega till den mördade. Ansåg att offret hade tagit ett pantbrev värd cirka 750 000 kronor från honom. Åtalad för anstiftan till dådet, alternativt medhjälp till grovt vållande till annans död.
Kommer till rättegången.
Indrivaren. 50-årig Landskronabo med kontakter i både kretsen kring Hells Angels och den utpekade tidigare gangsterledaren i Stockholm Milan Sevo. Var 2003 anställd i ett av LP-miljonärens bolag. Har sannolikt vistats i Serbien sedan förra rättegången.
Åtalad för att ha förmedlat morduppdraget till den som skulle utföra det, samt ha hjälpt till inför och efter mordet.
Kommer inte till rättegången.
”Konditorn”. 39 år. Utpekad yrkesmördare i Serbien, med smeknamnet ”Kolacar”. Fick politisk asyl i Sverige efter den frikännande domen. Befinner sig nu ändå i Serbien. Åtalad för att ha skjutit.
Kommer sannolikt inte.
”Österrikaren”. Serbisk bakgrund som greps som misstänkt. Var tillsammans med Konditorn och de andra männen dagarna innan mordet, på morddagen och dagarna efteråt. Men säger att just när mordet utfördes hade han kört vilse på Yttre ringvägen, uppger han i polisförhör. Pekar ut både Konditorn, Indrivaren och indirekt LP-miljonären.
Kommer kanske till rättegången.
Piloten. Malmöbon som 2006 åkte fast med 32 kilo kokain i Los Angeles. Ingick ett avtal med den amerikanske åklagaren att berätta om kokainsmugglingen till Malmö – rättegången pågår just nu i tingsrätten, mot bland annat en av indrivarens vänner. Tipsade polisen om Indrivaren och LP-miljonären dagen efter mordet.
Vittnar kanske via länk.
Gå till toppen