Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Många avsked till Kattes bok

Det var fullt på Katedralskolans skolgård när nya och gamla elever tog farväl av skolans vårdträd.

Boken planterades 16 februari 1857 av dåvarande rektorn Gustaf Magnus Sommelius. Nu är det dags att såga ner det skadade trädet. Klockan 14 på torsdagen fylldes skolgården av personer som ville ta farväl av trädet.
Efter glada inledningstoner av Alte Kamereren höll skolchef och biologilärare tal till boken.
– Vi kommer att involvera både elever och personal i vad vi kan göra med skolgården. Det finns anledning att se över allt, för skolgården är ganska tråkig. Och så måste vi göra vid jorden och förbereda plats för ett nytt träd, sa skolchefen Kennet Flennmark i sitt tal.
Magnus Ekenstierna, lektor i biologi på Katedralskolan har ansvar för ”Boken om boken”, där det varje vår noteras när boken slår ut.
– Skadegörelsen började en sommar i början 1990-talet, när någon tände på stammen. Barken skadades i västra sidan på trädet. Det gav sår som blev angreppsyta för rötsvampar, berättade Magnus Ekenstierna.
Men orden ”Vem kan skiljas från vännen sin, utan att fälla tårar” tog Katteelverna farväl av sitt vårdträd.

Incidenter genom åren

• En sommar i början 1990-talet tände någon eld på stammen. Barken skadades i västra sidan på trädet. Orsakade sår som blev angreppsyta för rötsvampar. Liknande attack skedde 2006.
• Någon försökte hugga ned trädet 2-3 maj 2005, 40-50 yxhugg i stammens södra sida.
• 2008 ställdes bokdansen in på grund av hot om vattenkrig. Enda tillfället genom åren där bokdansen inte blivit av.
• Polisbevakning krävdes 2009 efter hotet året före.
Källa: Boken om boken, som förts sedan 1944.

Måste fällas

Trädet är allvarligt sjukt. Svamp i både bark och rötter är den viktigaste orsaken till att det måste fällas, men också att trädet utsatts för vandalisering.
Gå till toppen