Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hett utbud under ljum natt

Fullt i stan under kulturspäckad natt.

Festen sparkade igång några minuter försenad till brasilianska sambatoner och dans av Samba Amor på Stadshusets takscen vid Stortorget.
Festen var igång och fram till 24.00 i natt bjöds dans, musik, teater, föreläsningar, debatter, utställningar - allt inom gebitet kultur.
Riktigt fullt blev det på Stortorget när Måns Zelmerlöw klev på scenen klockan 19. Men även vandringen i Nöden drog oväntat många besökare.
De riktigt unga banden fyllde Kattesund med musik, medan de större banden syntes från Stadshallens takscen och på scener runt om i stan.
På naturvetarstråket var det fullt med folk under eftermiddagen och som vanligt dog fysikernas lasershow horder av folk. En timme innan varje föreställning delades det ut biljetter.
Numera pensionerade universitetslektorn Per-Olov Zetterberg stod i dörren och tog emot. Lasershowen är hans verk.
Är det inte fantastiskt, säger han med en gest över folkhavet. Det har alltid varit min dröm att locka folk med naturvetenskap.
Vad är hemligheten med succén?
- Folklighet. Även enkla experiment är vetenskap. Men det hade aldrig gått utan studenterna. Idag jobbar 150 studenter gratis för att köra de nio föreställningarna.
Vetenskap drar generellt mycket folk. I vattenhallen försökte folk utmana Rubrikskub-lösaren Hjalmar Risinger. En pojke i tioårsåldern är nära att lyckas på tiden 40 sekunder.
- Hemligheten är envishet. Och så de här algoritmerna som jag följer, säger Hjalmar Risinger och visar en diger papperslunta.
Dagens största dragplåster var annars Måns Zelmerlöw som uppträdde på takscenen till Stadshallen klockan 19. Stortorget var då fyllt med folk.
Vi har haft tät kontakt med polisen för att garantera säkerheten, sa kulturnattens projektledare Kristina Wåhlin innan konserten.
På Mårtenstorget spelade en annan tidigare Idol, Calle Kristiansson & the Undervalleys.
För den som sökte de mer stillsamma kulturevenemangen var Botan en stilla plats upplyst med marschaller där man kunde prova svenska äpplen eller lyssna på didgeridoo i orangeriet.
Med radio Gaga stratades en Queenskonsert i universitetets aula av Lunds Akademiska Blåsarsymfoniker.
- Queens låtar skriker efter att arrangeras för en symfoniorkester, sa konferenciern till "The Queens Symfony"
Vandringen genom Nöden i judarnas fotspår drog oväntat mycket folk. Guiden Jeremiah Stefan Richter från Judiska centret i Lund lhade förväntat sig fem–sex åhörare. Det kom fler än hundra. Ett av stoppen gjordes i korsningen Trädgårdsgatan och Korsgatan.
- Här låg Lunds första synagoga. Det var bara ett rum i en lägenhet”, berättade Jeremiah Stefan Richter.

Kulturnatten

Den första Kulturnatten arrangerades 1984 på initiativ av politikern Gösta-John Bredberg (FP). Natten startade redan 09.30 med skördefest på Uggletorpet och knappt 400 evenemang klarades av före klockan 24. Årets tema var Annorlunda.
Gå till toppen