Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Han sökte en fru som inte kräver jämställdhet

Leif Eriksson gav sig ut på nätet för att söka en thailändsk fru. Till hösten gifter han sig.

Kontaktannonsen gav resultat. Nu i höst gifter sig Leif Eriksson med en thailändsk kvinna. ”Hon är allt jag önskade av en kvinna. Jag antar att jag motsvarar hennes förhoppningar och ger henne en ekonomisk trygghet”, säger han.
Tankarna på att hitta en kvinna att leva med hade smugit sig på Leif Eriksson de senaste åren. För arton år sedan skilde han sig från mamman till sin i dag 21-åriga dotter. Sedan dess har han mer eller mindre levt ensam.
Att söka efter en kvinna i Västerbotten, där han bor, var inte att tänka på.
– Svenska kvinnor är egoistiska, karriärjagande och alldeles för självständiga. De är sällan glada utan trötta och stressade. Det vore trevligare att komma hem till en dam som ler och är glad, säger Leif Eriksson.
Samtidigt började flera av hans kollegor träffa thailändska kvinnor.
– ”Skaffa en thailändsk fru så får du det bra”, heter det. Det är ganska vanligt här. De är präktiga och tar hand om hemmet, duktiga på att laga mat och nöjer sig med ett ”vanligt” liv.
– En thailändsk kvinna resonerar lite som de svenska kvinnorna gjorde på 1960-talet. Då var många hemmafruar och nöjda med det. Nu satsar de mer på sina karriärer än på sina familjer.
Leif Eriksson blev nyfiken och gick in på en dejtingsajt där västerländska män kommer i kontakt med thailändska kvinnor. Han lade ut en annons och inväntade svar.
Han behövde inte vänta länge. Efter en vecka hade han fått femtio svar och började sålla. Han säger att han var väl medveten om att en del inte var seriösa.
– Jag var så noggrann som möjligt, ställde kontrollfrågor för att försöka få fram tecken på om det var en bluff.
Efter en dryg månad återstod bara en. Han har räknat mejlen till 115 stycken innan han frågade henne om de skulle ses och fick ett ja. Efter 150 dagars mejlande landade han på Bangkoks flygplats där hon tog emot honom med sin lillebror.
Den första veckan reste de runt i landet, besökte tempel och vattenfall. Leif Eriksson berättar att han fick se nya delar av Thailand som han tidigare aldrig sett under sina semesterresor. Hon hade tagit ledigt från sitt jobb i en skönhetssalong för att kunna vara med honom.
– Efter en vecka blev jag kär i henne. Jag tilltalades av att hon var på gott humör och utstrålade självförtroende. Dessutom verkade hon glad över att vara med mig.
Leif Eriksson berättar att hon ville lämna sitt slitsamma jobb som frisör. Skönhetssalongen låg 25 kilometer från hennes by och innebar långa dagar.
– Det blev 15 000 kronor över från resbudgeten som jag gav till henne så att hon skulle kunna öppna en egen salong.
Tanken att hans dejt var ute efter hans pengar, säger Leif Eriksson, är inte något att hymla med. Är man 60 år gammal är det inte gratis att träffa någon som är 25 år yngre, menar han.
– Så är det ju bara. Jag var noga med att inte lova något äktenskap från början. Efter tjugo dagar tillsammans ville jag åka hem och känna efter. Men jag tror att hennes inställning var klar från början.
Väl hemma i Västerbotten bestämde han sig för att återvända. Planerna för ett buddhistiskt bröllop i Thailand började skissas upp. I mars åkte han tillbaka för att se om allt verkligen kändes rätt. Det gjorde det.
I den blivande fruns hem finns också hennes tonårsson.
– Jag kan väl inte påstå att jag lärt känna honom. I­bland är han hos sin pappa. Men han är en bra grabb, som tonåringar är mest.
Leif Erikssons dotter var först mycket tveksam till sin pappas nya förhållande.
– Men nu är hon helsåld på idén. Jag tror hon såg henne som ett hot mot vår relation i början. Nu vill hon följa med till Thailand.
Han är kluven inför åldersskillnaden till sin blivande fru.
– Hon hade gärna fått vara tio år äldre. När jag berättade för mina kollegor så var det en del som antydde att jag var pedofil. Men en kvinna som är över trettio och har ett tonårsbarn är verkligen inget barn.
Varken Leif Eriksson eller hans blivande fru vill att hon ska flytta till Sverige. Istället ser Leif framför sig flera vintersemestrar i Thailand fram tills han går i pension om några år. Sedan flyttar han nog dit. Han säger att han älskar sommaren i Sverige, men hatar vintern.
Men hon ställer också krav, berättar Leif Eriksson. Ett är att han ska ha pengar åt henne och hennes föräldrar. Ett annat är att hon vill ha fler barn. I Thailand finns inget utbyggt pensionssystem, istället är det barnen som försörjer sina föräldrar när de blir gamla.
Hur det blir med den saken vill han skjuta på framtiden. Men Leif Eriksson är nöjd med hur allt utvecklat sig sedan han lade ut annonsen på dejtingsajten.
– Det har blivit precis som jag önskat. När jag blir pensionär vill jag inte bo kvar i Sverige och dö på ett ålderdomshem. I Thailand tar man hand om varandra. Det vet jag att min blivande fru kommer att göra för mig.
Fotnot: Veckans Inpå Livet handlar om orsakerna och konsekvenserna av det globala dejtandet. Imorgon kan du läsa del 2 - om Samira vars make förändrades när de kom till Sverige.
Gå till toppen