Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Formgivare som var med och startade 10-gruppen

Formgivaren Tage Møller, 64 år, Köpenhamn, har avlidit. Han efterlämnar dottern Elin Kristine, barnbarnet Kaspar och systrarna Inge-Lise, Mona och Marie-Therese.

Året var 1968. Tage, från Köpenhamn, fick se mitt arbetsbord med skisser till tygtryck. Jag visade hur man gör en mönsterrapport till klänningstyger, gardiner, borddukar, tapeter ...
Motivet skulle dockas med sig själv till en estetisk ordnad yta med oändlig fortsättning och just den utmaningen gav syre åt Tages leklynne och kreativa sinnelag. Han blev eld och lågor, hur kunde något vara så kul!
I ateljén mitt i Malmö, omgivna av tygprover och skisser, fördjupade vi oss i böcker med växtligheter, tecknade och målade, resonerande om hur man kan variera rapportövergångar ackompanjerade av Bob Dylan och Simon & Garfunkel!
Vid Triangeln hyrde vi en rivningslägenhet som screentrycksverkstad.
1971 arrangerade Form i Malmö en stor mönstermarknad, här möttes formgivare och fabrikanter. Tage och jag hakade på med öppet hus i egen ateljé. Fram till nu hade våra mönsterskisser varit efterfrågade för användning i Sverige, men efter en tid slog branschens bromsar till! Som en reaktion på detta, går tio av oss textilkonstnärer samman och bildar 10-gruppen 1970. Tage flyttar till Stockholm, så även jag. 1973 är vi med när 10-gruppen öppnar affär på Gamla Brogatan, där vi alla turas om att sälja tyger med 10-gruppens egna mönstertryck. Senare lämnar Tage 10-gruppen. Han gifter sig med den danska flöjtisten Inge Fog och återvänder till Köpenhamn.
En god vän här i Stockholm har länge skjutit upp renovering av kök med matvrå. Hon kan inte skiljas från sin medfarna Tage-tapet från 1970-talet och undrade nyligen ”tror du man kan få honom att trycka upp den på nytt?”.
Tage och jag återkom ofta i telefon till de där magiska åren i Malmö, nu när vi kommit att bo så långt från varandra. För mig avtecknar sig den här epoken i ett alldeles särskilt skimmer!
Lotta Hagerman
Gå till toppen