Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pirzamanbein drömmer om OS

Lugi kommer på bred front i badminton. I spetsen går en 26-årig iranska som nu vill spela för Sverige och siktar på OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det är min dröm, säger Behnaz Pirzamanbein. Även om jag har hunnit fylla trettio år då, så har jag tillräckligt mycket motivation för att lyckas.
Till vardags pluggar hon matematik vid Lunds universitet. Mycket tid tillbringas också i Victoriahallen, där Behnaz Pirzamanbein är huvudtränare för Lugi badminton och inne på sin andra säsong.
– Klart att man undrade lite hur det skulle bli innan man hade träffat henne, men träningarna är väldigt väl genomtänkta och tempofyllda. Inte så mycket teoretiska genomgångar, utan mer fokus på praktiska spelövningar, säger Micke Carlsson, 34, spelare och lagledare i förstalaget.
Nu får han också Behnaz Pirzamanbein som lagkamrat. Efter att ha spelat för danska topplaget Greve förra säsongen tar Behnaz Pirzamanbein en plats i Lugis förstalag som spelar i division 1, snäppet under elitserien.
Hon är medveten om att det är ett steg neråt jämfört med Danmark, men hon har kvar kontakten med träningscentret där och behöver spela för ett svenskt lag för att kunna representera Sverige i framtiden.
– Det är planen och det behöver inte ta så lång tid, säger Behnaz Pirzamanbein. Jag vill tävla internationellt, men för att kunna göra det för mitt hemland Iran så måste jag åka hem på träningsläger och det är tufft både ekonomiskt och rent praktiskt.
Badminton är ingen stor sport i Iran men Behnaz Pirzamanbein har den i blodet.
– Min mamma var iransk mästare och landslagstränare, berättar hon. Jag började spela tidigt och vann min första medalj som sexåring när jag tog brons i en tävling för tioåringar.
Som senior har Behnaz Pirzamanbein representerat Iran i både VM och asiatiska mästerskapen.
– Jag var nummer ett i Iran under de sista åtta åren jag bodde där och förlorade inte en match.
Behnaz Pirzamanbein försöker överföra sin egen glöd för badminton på de unga i Lugi.
– Våra juniorer behöver bli mer aktiva och motiverade. Jag debuterade i landslaget som trettonåring. Ingenting är omöjligt.
Lugi växer som klubb och kommer att ha tre lag igång på seniornivå.
– Det är ett perfekt sätt att kunna skola in unga spelare på olika nivåer. Medan andra klubbar drar ner på antal lag så utökar vi, konstaterar Micke Carlsson.
Badmintonhelg
Tre Lugilag på tre olika nivåer har seriepremiär på lördag.
Lugi 1. Division 1 syd, sammandragning i Fjäderborgen, Göteborg, möter Varberg och Göteborg.
Lugi 2. Division 2 syd B, sammandragning i Pilängshallen, Lomma, möter Christianstad och Malmö BK 2.
Lugi 3. Division 3 syd B2, sammandragning i Victoriastadion, Lund, möter Veberöd, Skurup och Fridhems RC.
Gå till toppen