Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kunskapsskolan får fler klasser

Skolinspektionen ger sitt godkännande till Kunskapsskolans planer på fler årskurser.

UTBILDNING. – Vi siktar på att starta undervisningen hösten 2012, säger Jenny Zander, rektor på Kunskapsskolan i Trelleborg.
En hel del beslut återstår dock innan starten.
– Vi har inte bestämt om vi ska starta två klasser i varje årskurs, eller en. Vi har inte heller bestämt om vi bara ska starta årskurs fyra det första året eller om vi ska starta både årskurs fyra och fem, säger hon.
När det gäller lokaler för de nya årskurserna menar Jenny Zander att det inte är några problem att få plats på Kunskapsskolan.
– Några större ombyggnader blir det inte, men vi behöver se över hur vi använder lokalerna på bästa sätt och vi vill ju absolut att eleverna i de lägre åldrarna ska få vara lite för sig själva, säger hon.
Medan bildningsnämnden varit positiv till Kunskapsskolans utvidgning har förvaltningen sett med viss oro på planerna.
Förvaltningen har varnat för stora konsekvenser för den skola som ligger närmast, Liljeborgsskolan, och uttryckt oro för att Kunskapsskolan ska locka till sig de bästa eleverna från Liljeborgsskolan.
Liljeborgsskolan kan också få det svårare att vara kostnadseffektiv med färre elever. En annan effekt är att det kan bli för många lärare på skolan. I ett längre perspektiv ser förvaltningen en risk att segregationen ökar när många studiemotiverade elever samlas på samma skola.
Jenny Zander vill inte kommentera skolförvaltningens åsikt att de nya årskurserna på Kunskapsskolan kan innebära ett hot mot Liljeborgsskolan.
– Mitt fokus är att vi ska kunna erbjuda eleverna i Trelleborg en god pedagogik hos oss, även i de här årskurserna, säger hon.
Bildningsnämnden i Trelleborg har dock en betydligt mer positiv syn på etableringen och sade i sitt remissvar till Skolinspektionen ja till planerna.
Skolinspektionen gör i sitt beslut bedömningen att etableringen av årskurs fyra och fem på Kunskapsskolan inte får några påtagliga negativa följder på lång sikt, vare sig för elever eller för den kommunala skolan i Trelleborg.
Kunskapsskolan i Trelleborg startade 2007 som 6–9-skola.
I dagsläget går 400 elever på skolan.
Kunskapsskolan driver sammanlagt 25 grundskolor och åtta gymnasieskolor i Sverige.
Gå till toppen