Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kometlag på offensiven

Gemenskap och trivsel har gjort Prespa Birlik till rena kometlaget i småklubbsfotbollen. Förra hösten höll man till i division 5. Nästa år väntar spel i trean.

Ett glatt gäng på Helene­holms idrottsplas under tränaren Erkan Okurs (längst till vänster) ledning. Tillsammans med Åkarp är de nya i division 3 nästa säsong.Bild: Foto: Karl Melander
– De turkiska rötterna och viljan att lira offensiv, attraktiv fotboll är två saker som förenar spelarna, kommenterar Erkan Okur de senaste säsongernas avancemang genom seriesystemet.
2010 slutade med ett lyckligt kval mot Tosteberga/Nymölla. På lördag kommer Prespa Birlik sannolikt att kröna succéåret 2011 med förstaplats i sydvästra fyran.
Uppflyttningen är under alla omständigheter redan klar.
– Sensationellt bra med tanke på att vi varit nykomlingar och inte var ett dugg samspelta i våras. Men de flesta nytillskotten blev prima förstärkningar, säger Erkan Okur.
Inför sitt andra tränarår kunde han räkna in hela tio spelare som självmant sökt sig till Prespa Birlik, många med samma etniska ursprung.
– Nästan alla har sina rötter i området runt Presbasjön i Makedonien, berättar Erkan Okur och förklarar första halvan av klubbnamnet från bildandet 1972. Den andra, Birlik, står fritt översatt för gemenskap.
– Jag är till hälften turk, till hälften alban och kommer från Makedonien. Det är en härlig känsla att få representera sitt folk i Prespa Birlik, säger Serdar Semovski, som lämnade IFK Malmö och har blivit årets skyttekung med sexton fullträffar på femton matcher.
– Det är bekvämt att kunna tala sitt eget språk med lagkamraterna, tycker Baris Hümmet, ex-IFK:are även han och tvåmålsskytt när den historiska division 3-platsen säkrades genom 2–0-segern mot Smygehuk i lördags.
– Killarna får ingen ersättning, spelar med hjärtat. Laganda går inte att köpa för pengar, menar Erkan Okur och lyfter fram sammanhållningen.
Den egna fotbollsfilosofin, att bannlysa alla defensiva tankegångar, delar tränaren med sina spelare. Och offensivlustan blir tydlig av Prespa Birliks 63 mål i serien.
– Men jag är lika imponerad av att vi bara släppt in 18, konstaterar Erkan Okur.
Försvaret hålls ihop av 37-årige Baskim Sopi med allsvenskt förflutet i Enköping. Sevdet Resit, mer känd som ”nummer 10”, är en annan legendar. Sami Günger är en av många spelare som fått sin fotbollsfostran i Rosengård.
De äldre är kanske nöjda med träningsdosen på två pass i veckan. Serdar Semovski, född 1990, berättar däremot att han måste köra på egen hand.
– Tre träningar känns som ett minimum om vi ska klara oss i trean nästa år.
Erkan Okur lovar en utökning. Och en större trupp 2012.
– När vi spelat avslutningsmatchen mot IFK Malmö på söndag, firat och haft semester, ska jag kolla upp de killar som hört av sig. Det är viktigt att få spelare med rätt karaktär.
Han understryker att den turkiska bakgrunden inte är något tvång för en plats i laget. Mittbacken André Asplund har spelat fem år och smält bra in i gemenskapen.
– Klart att försvararna trivs när vi oftast har bollen på motståndarnas planhalva, säger Erkan Okur.
Gå till toppen