Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

450 Barabor säger ja till fibernät

För att Bara skulle kunna skaffa fibernät krävdes att minst 300 hushåll var intresserade. Den siffran uppnåddes med råge.

BARA. – Vi är mer än nöjda och att 450 har anmält sig är mer än vi hade förväntat oss, säger Bengt Ohlsson som är ordförande i Värby Villastad, som drivit frågan.
För dem som anmält sig väntar en medlemsavgift på 1 000 kronor till föreningen Bara Fiber, därefter tillkommer månatliga avgifter för att få tillgång till fibernätet. De som ansluter sig senare kommer att kunna göra det två gånger om året.
Fibernät används till data­överföring. Informationen kodas om till ljussignaler och skickas sedan bokstavligt talat med ljusets hastighet genom optiska fibrer av glas eller plast. En mottagare översätter signalerna och skickar informationen i form av elektriska impulser till tv:n, datorn eller telefonen.
Svedala kommun har tidigare inte visat intresse för att bistå Baras fibernätprojekt ekonomiskt. Länsstyrelsen gick där­emot med på att betala ut ett startbidrag på 100 000 kronor från EU så att villa­ägarna kunde anlita en konsult som ritade upp tänkbara skisser över nätets dragning.
– När vi fick det skriftliga beskedet i juni stod det att bidraget förutsatte att kommunen gick in som medfinansiär och stod för 35 procent av summan. Det var många vändor fram och tillbaka och det gick ända upp i fullmäktige, säger Bengt Ohlsson.
Till slut stod det klart att kommunen tar en del av kostnaden för startbidraget. Totalt väntas fibernätet kosta närmare 10 miljoner kronor och just nu pågår förhandlingar med olika entreprenörer.
En av dem som väntade in i det sista med att ansluta sig till fibernätet var Bara­bon Anders Nordh som gärna hade sett lite fler alternativ i diskussionerna.
– Den här lösningen kanske är jättebra för vissa, men alla kanske inte behöver detta, säger han.
Trots att de var skeptiska till en början föll han och sambon till slut för erbjudandet. De behöver betala 256 kronor i månaden för att använda sig av nätet. Sedan tillkommer inkopplingen till huset, som utslaget på tio år blir 251 kronor i månaden.
– Det måste jag faktiskt säga: det är ett förbaskat bra pris vi har fått. Då ingår bredband, 18 teve­kanaler och abonnemanget för telefonen, säger Anders Nordh.
Ändå var det inte främst priset som lockade. Anders Nordh tror inte att han kommer kunna få någon annan att leverera fibernät till hushållet under avtalstiden som är på fem år. Om avtalet förlängs kan det bli tio.
– Frågan vi fick ställa oss var om vi ville vänta så länge. I ärlighetens namn – nej, det ville vi inte, säger Anders Nordh.
Först nästa sommar kommer Anders Nordh och andra anslutna Barabor att kunna börja använda sitt fibernät.
Gå till toppen