Malmö

Bolagsplundring misstänks

Företagsgruppen Comintegra plundrades på alla pengar, enligt rekonstruktören Kjeld Sonne. Den utpekade arkitekten bakom upplägget, förre vd:n Ola Bolinder, tillbakavisar anklagelserna.

Det var i mars månad som Comintegra-gruppens mest lönsamma bolag, Cominteg­ra Boende, såldes till bolaget Tamira AB. En del av den gamla styrelsen följde med till Tamira. Det gjorde också vd:n Ola Bolinder.
– Bolaget såldes för en spottstyver. Jag ifrågasätter starkt den överlåtelsen och utgår ifrån att den kommer att granskas, säger Kjeld Sonne, konsult och rekonstruktör med fyrtio års erfarenhet.
Ola Bolinder tillbakavisar anklagelserna som ”direkt fel”.
– Försäljningen av Comintegra Boende var en del i lösningen för att räta upp situationen. Tamira betalade över två miljoner kronor. En del i uppgörelsen var att jag följde med till Tamira, säger Ola Bolinder.
– Sedan vet jag inte vart pengarna tagit vägen. Jag vet inte hur Comintegras nya styrelse agerat.
Men enligt Kjeld Sonne är det som hände efter marsuppgörelsen att betrakta som en ren bolagsplundring.
– Överlåtelsen är allvarlig, men det allvarligaste är att någon på Comintegra gjorde sex häftiga skattebetalningar mellan april och juni, skulder som egentligen var Tamiras. Comintegra tömdes på 1 083 000 kronor, men det finns inte ett enda kvitto på att Tamira är skyldig Comintegra de pengarna, säger Kjeld Sonne.
Att det har förekommit underliga skatteinbetalningar bekräftas av Ola Bolinder. Han förklarar det med att Comintegras ekonomipersonal ett tag även skötte bokföringen åt Tamira.
– Något har blivit fel, med flera korsvisa transaktioner, säger Ola Bolinder.
– Vad exakt det är har vår jurist försökt reda ut sedan i söndags. Jag lovar att Tamira kommer att göra rätt för sig, men vi kan ju inte bara springa iväg utifrån olika uppgifter.
Transaktionerna kom att slå även mot Comintegra Media, som ger ut tidningen Aluma. Dotterbolaget var inte på obestånd, men kom plötsligt att sakna 300 000 kronor som man hade som krav på moderbolaget Comintegra AB. Comintegra Media drogs med i fallet.
– Ola Bolinder lovade mig att senast tisdag förmiddag betala in 435 000 kronor, pengar jag hade behövt till löner, leverantörer och Alumasäljare. Men eftersom detta inte betalades hamnade också Comintegra Media på obestånd.
Det grämer Kjeld Sonne, som i sin utvärdering av ­bolagen såg en möjlighet att rädda just mediedelen med Aluma.
– Det bolaget har varit lönsamt och 2010 lämnade bolaget ett koncernbidrag på över 700 000 kronor.
Kjeld Sonne förutsätter att försäljningen av Comintegra Boende kommer att granskas vidare, antingen av konkursförvaltaren eller av Ekobrottsmyndigheten.
– Det är häpnadsväckande att sätta fyra bolag i konkurs på grund av likviditetskris, lönsamhetskris och förbrukat eget kapital när dessa bolag betalat ut över en miljon till ett bolag som överlåtits alldeles för billigt.
Konkursförvaltaren Peter Öfverman på Ackordcentralen kan ännu inte bekräfta Sonnes påståenden.
– Men jag har fått uppgifterna och har ingen anledning att ifrågasätta det. Att det funnits mellanhavande mellan bolagen är ostridigt, säger Peter Öfverman.
– Jag kommer absolut att titta på de här påståendena. Och skulle det vara så att konkursbolaget har en fordran mot det andra bolaget kommer vi att driva in den.
Läs alla artiklar om: Alumas konkurs
Gå till toppen