Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu kan Bo Widerbergs klassiker komma på dvd

Bo Widerbergs klassiska Malmöskildringar ”Kvarteret Korpen” och ”Barnvagnen” finns inte på dvd. Anledningen är att förhandlingarna mellan Widerbergs dödsbo och SF Film har dragit ut på tiden.

Bild: Foto: Joakim Strömholm
Bo Widerberg är het i höst. Nyligen kom den första biografin om regissören som dog 1996, ”Höggradigt jävla excentrisk”, och flera av hans filmer visas i en serie på Cinemateket i Malmö.
Att intresset är stort har personalen märkt på Malmö stadsbibliotek, där många har frågat efter Widerberg­filmer. Men flera av dem finns inte på dvd.
– Det har blivit ett uppsving nu med biografin. Framför allt får vi frågor om ”Kvarteret Korpen”, men också ”Barnvagnen”. Men tråkigt nog är de ju inte utgivna, och de gamla vhs-kopiorna är utslitna, säger Lisa Stigmar, ansvarig för filminköp på Malmö Stadsbibliotek.
SF Film – som tidigare har distribuerat ”Barnvagnen” och ”Kvarteret Korpen” – säger att det beror på att bolaget inte kommit överens med Widerbergs dödsbo.
– Vi har velat ge ut filmerna på dvd i åratal. Men de inom dödsboet har haft svårt att ena sig om vad de ska göra med rättigheterna och frågan rör inte på sig. Vi kan inte göra något innan vi har nya avtal, säger Ann-Kristin Westerberg, rättighets- och exportchef på SF Film.
Martin Widerberg,filmskapare och ett av Bo Widerbergs fyra barn, menar att parterna nu närmat sig varandra. Han hoppas att både ”Kvarteret Korpen” och ”Barnvagnen” snart ges ut.
– Först upplevde vi att SF film inte var särskilt intresserat. Sedan gick avtalet ut och allt hamnade i ett dödläge – men nu finns det en vilja från båda parter att lösa det. Man kan skylla på SF och man kan skylla på oss – men det är så det har blivit. Det föreligger ingen konflikt. Alla tycker att dvd:erna borde finnas ute på marknaden.
Martin Widerberg ser helst att filmerna samlas i en dvd-box.
– Jag vill att det ska vara en bättre utgåva med bakgrundsmaterial, så att det blir filmhistoriskt intressant.
De filmer som nu kan bli aktuella för sin första dvd-utgivning är ”Barnvagnen”, ”Kvarteret Korpen”, ”Fimpen” och ”Ormens väg på hälleberget”. Däremot ser det än så länge mörkare ut för ”Joe Hill”. Rättighetsfrågan är snårig då den producerades av ett amerikanskt bolag, Sagittarius, som är nedlagt sedan länge.
– Mycket kring ”Joe Hill” är osäkert, men det kanske är så att de amerikanska rättigheterna har löpt ut. Det skulle vara roligt att ha med den i en box, det är en väldigt bra film, säger Martin Widerberg.

Widerbergfilmer som inte finns på svensk dvd

• Barnvagnen*, 1963.
• Kvarteret Korpen, 1963.
• Fimpen, 1974
• Ormens väg på hälleberget, 1986.
• Kärlek 65, 1965.
• Heja Roland!, 1966.
• oe Hill, 1971.
• Victoria, 1987
* Barnvagnen har tidigare getts ut i en fransk dvd-box med Widerberg-filmer.
Gå till toppen