Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Inspektorer vill att EU ingriper om kårobligatoriet

Riksdagens beslut att avskaffa kårobligatoriet skedde på fel grunder. Det menar nio ansvariga för nationer vid Lunds universitet.

Bild: Arkiv: Bert Olsson
LUND. Skrivelsen är undertecknad nio nuvarande och före detta inspektorer och viceinspektorer från sex nationer. På fyra sidor redogör de varför riksdagens beslut att ta bort kårobligatoriet ska ses som ogiltigt.
– De som krävde att obligatoriet skulle bort utgick från tanken att både kårer och nationer var ideella föreningar och att det står i konflikt med föreningsfriheten att det ska vara obligatoriskt medlemskap, säger Jan Löfberg, inspektor på Smålands nation 1999–2006.
Undertecknarna menar att nationerna i stället är en gren av själva universitetet och förvaltas av studenterna – något de menar att det finns stöd för i en dom i Europadomstolen för mänskliga rättigheter från 1977.
Genom riksdagens beslut menar de att samhället kan tappa kontrollen över tillgångar i form av stiftelser och bostäder som tillhör nationerna.
– Det är utpressning mot studenterna att antingen bekänna sig till föreningen och dess syfte eller att avstå från alla dessa resurser. Stiftelserna som äger bostäderna styrs av nationerna, säger Jan Löfberg.
Effekten de kritiserar gäller nästan enbart Lund och Uppsala där organisationen av studenter i nationer finns.
Synsättet på nationer som ideella föreningar kom på åttiotalet menar Jan Löfberg.
– Vi började diskutera detta 2001 och jag fick i uppdrag att utreda närmare. Alla i inspektorskollegiet var överens om det vansinniga i att det så kall-ade kårobligatoriet skulle avskaffas, säger han.
Hur tror du att EU-kommissionen reagerar?
– Jag tror inte att de kommer att göra en större sak av det. Men vi vill göra en markering om att riksdagens nuvarande agerande är fel, säger Jan Löfberg.
De som undertecknat skrivelsen är Allan Malm, inspektor på Hallands nation, Conny Lindhe, viceinspektor på Kalmar nation, Jan Löfberg, tidigare inspektor på Smålands nation, Lennart Thörnqvist, inspektor på Kristianstads nation, Sten Hidal, inspektor på Kalmar nation, Gunnar Bramstång, hedersinspektor på Hallands nation, Göran Loman, tidigare viceinspektor på Västgöta nation, Ole Elgström, tidigare inspektor på Västgöta nation och Göran Hermerén, tidigare inspektor på Sydskånska nationen.
Gå till toppen