Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Brevbärare får överfallslarm

Brevbärare utrustas med överfallslarm för att kunna arbeta runt Sevedsplan.
– I nuläget råder vi dem att lämna området så fort de känner sig det minsta hotade, säger Mårten Pavlov, huvudskyddsombud på Posten i Malmö.

Sedan en veckas tid har brevbärarna larm som är direktkopplade till SOS Alarm. Brevbärarna har också blivit fler i området för att postutdelningen ska gå fortare.
Anledningen till de skärpta säkerhetsrutinerna är att brevbärare har blivit antastade, utsatts för raketskjutning och känt sig hotade när de ska dela ut posten på Rasmusgatan och intillliggande gator.
– Det här är åtgärder som vi har möjlighet att vidta tills arbetsgivaren har lagt fram en handlingsplan om hur vi ska komma till bukt med arbetsmiljöproblemen i området, säger Mårten Pavlov.
Rolf Weiffert är distriktschef på Posten i Malmö. Enligt honom har stadsdelsförvaltningen och områdeskoordinatorn i Seved bjudit in till möte under nästa vecka för att diskutera brevbärarnas situation i området.
– Vi ska höra vad de har att säga och om vi tillsammans kan arbeta proaktivt för att förbättra situationen.
Rolf Weiffert vill inte uttala sig om vilka åtgärder Posten ytterligare ska ta för att förbättra arbetsmiljön för sina medarbetare.
– Vi kommer att lägga fram en handlingsplan men jag vill avvakta med vilka åtgärder vi har i åtanke tills mötet med kommunens tjänstemän.
Mårten Pavlov ser fram emot handlingsplanen.
– Från arbetsgivarsidan är man tydlig med att brevbärarna måste känna att de inte ska ge sig in i en trappuppgång eller cykla in på en gata om det känns hotfullt eller obehagligt. Samtidigt vill jag poängtera att det upplägget inte är en långsiktig lösning, våra brevbärares arbetssituation kan inte se ut så.
Var ska boende i området vända sig om de inte får sin post?
– Vi kommer att fortsätta att försöka dela ut posten till alla. Men boende kan höra av sig till sitt närmaste utdelningskontor för att få mer information, säger Mårten Pavlov.
Brevbärare som arbetar för Bring Citymail kommer också att utrustas med överfallslarm. Företaget har även tidigarelagt postutdelningen i Seved för att minska risken att de ungdomar som trakasserar brevbärarna är ute i området.
Ulf Berg, utdelningschef på Bring Citymails region sydväst, uppger att problemen med trakasserier har eskalerat under de senaste två månaderna i Seved och i andra socialt utsatta områden i Malmö. En brevbärare fick all post och hela cykeln uppeldad vid ett tillfälle i augusti och sten har kastats på vissa brevbärare.
Citymail har en kontinuerlig dialog med Posten om brevbärarnas arbetsmiljösituation och kommer att delta på mötet med stadsdelsförvaltningen i nästa vecka.
Gå till toppen