Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Kapa elräkningen med en brasa

De som har el eller olja kan vinna mest.

Norska kaminen Modell 373 från Jötul har belönats med Red dot design award.
Hur mycket man sparar beror delvis på vad man utgår från och på hur man eldar. Den som har elvärme eller oljepanna har mest att vinna.
– Genom att komplettera med braskamin kan man kapa dyra energitoppar vid köldknäppar, säger Bertil Svedberg.
Tipset är att välja en modern, effektiv kamin med hög verkningsgrad och bra effekt men också att elda på rätt sätt. På så sätt får man ut mest energi ur kaminen.
Bertil Svedberg säger att dagens braskaminer överlag har bra verkningsgrad, ofta över 70 procent. De mest effektiva är täljstensspisar eftersom de lagrar värmen så länge, även murade i tegel och kakelugnar håller värmen väldigt länge, men alla behöver knappast en sådan.
– Börja med att välja en kamin som passar rummet. Att välja en med allt för hög effekt är onödigt, det blir för varmt i rummet.
Han tycker att Sverige med all skog borde satsa mer på brasvärme som en värmekälla.
– I Norge får man bidrag för att byta ut gamla kaminer till nya. Här i Sverige finns det istället vissa kommuner som vill förbjuda eldning eller begränsa den till trivseleldning för att man är rädd att det ska lukta illa, säger Bertil Svedberg.
Han tycker det är synd.
– Eldar man på rätt sätt så märker inte grannarna det, det luktar nästan ingenting. En modern braskamin är dessutom en miljöneutral värmekälla, säger han.
Det gäller att välja torr ved och inte elda med annat. Dagens kaminer har en mycket effektiv förbränning och det blir inte så mycket rök, bara ett daller över skorstenen förklarar han.
– En bra eldad brasa ska aldrig sota. Lågan ska dansa som älvor över ängen, sväva. Eldar man på rätt sätt blir braskaminen som mest effektiv, säger Bertil Svedberg.
Verkningsgrad: Mäts i procent. Anger hur stor del av veden som omvandlas till värme i rummet. Mer än 70 procent är bra värde.
Effekt: Mäts i kilowatt. Anger hur mycket värme kaminen avger. 3–7 kwh betyder att du vid sparsam eldning får ut 3 kilowatt och vid full eldning 7 kilowatt.
Tänk på detta vid köp av kamin
* Storlek. Vad får du plats med? Kaminen kan inte stå ända in mot väggen utan brukar behöva 10–15 centimeters säkerhetsavstånd. Större glasluckor kan kräva mer.
* Bygglov eller bygganmälan krävs. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun.
* Monteringen ska besiktigas av sotare.
* Ju högre verkningsgrad desto effektivare kan kaminen tillgodogöra sig energin i veden. Om du vill sänka värmekostnaden ska du välja en kamin med hög verkningsgrad (över 70 procent är mycket bra).
* Eftervärmen. Ju längre tid värmen stannar i kaminens ytterväggar desto mer värmer kaminen upp huset. Tunga kakel- täljstens- och tegelugnar ger lång eftervärme.
* Effekten ökar med storleken på eldstad. Välj en som passar dina behov.
* Till priset tillkommer bland annat skorsten, eventuella tillbehör, installation och sotarinspektion.
* Du kan få rotavdrag för installationen.
* Tänk på placeringen, särskilt om du har barn. Glaset och en del kaminer kan bli mycket varma.
* Tyngden. Du kan behöva förstärka golvet om du väljer en tung kamin.

Elda rätt

* Börja med mindre tändved och tidningspapper för att värma upp rökkanalerna. När det brinner bra så lägg i vedklabbarna.
* Är draget dåligt? Kanske måste du öppna ett fönster för bättre luftflöde.
* Är draget för bra? Stryp tilluften något eller vinkla spjället.
* Välj bra ved. Den ska vara torr. Tyngre lövved, gärna björk, är bäst. Inte för mycket ved åt gången.
* Röken ska vara ljusgrå, genomskinligt dallrande och askan flyktig, då du eldar rätt.
* Elda inte hushållsavfall, målat eller impregnerat virke – det ger hälsofarliga rökgaser och luktar illa.

Olika märkningar

* En braskamin kan vara såväl CE-märkt, P-märkt som Svanenmärkt – bland annat.
* CE visar att grundläggande säkerhetskrav uppfylls, samma sak med P-märkningen som även visar att den uppfyller höga krav på verkningsgrad, minst 70 procent.
* Svanenmärkningen innebär att kaminen har hög verkningsgrad, minst 73 procent, och att produktion och utsläpp är miljömärkt.
Läs mer på www.sp.se, www.svanen.se, www.energimyndigheten.se och www.brasvarmeforeningen.se.
Gå till toppen