Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Han har aldrig en ledig lunch

Erik Fors-Andrée, vd på Jurist­jouren, är chefen som vägrar äta ensam. På sin sajt uppmanar han andra att boka luncher med honom. Och han gör det för att använda sin egen tid så effektivt som möjligt.

Erik Fors-Andrée tror på total öppenhet och en sammanblandning av jobb och fritid. Han ser inte lunchen som en paus från chefsjobbet, utan som en förlängning av det.
Hans lunchtimmar är ­uppbokade trettio dagar fram i tiden. Hans ­digitala lunchkalender är öppen för alla, och där kan man lätt kontrollera vem han ska äta lunch med eller hitta en ledig tid.
Hans filosofi är att lunchen ska ­användas för att nätverka och lära känna nya människor, inte till att ­sitta inne på kontoret och uggla.
– Som chef predikar jag att man ska vara öppen gentemot kolleger, med­arbetare och kunder. Då måste jag leva som jag lär även på lunchen. Därför kan alla se vem jag träffar, ­säger han.
Hans idoga lunchande beror också på att Juristjouren är inne i en för­ändringsfas. Det som tidigare var ett entreprenörsföretag är på väg att bli ett moget bolag med trettio ­anställda. Erik Fors-Andrée måste rikta all sin energi på det interna arbetet. Han lägger därför aldrig möten med ­utomstående på arbetstid.
– Det handlar om att effektivisera min tid. Lunchen är en bra tid för ­externa möten, eftersom det är en av de få stunder då tempot på kontoret är mer avslappnat.
Han hänvisar alla leverantörer, ­kunder och konsulter till lunchtiden och den öppna kalendern. Och han förstår inte dem som vill ha lunchtimmen som en andningspaus från jobbet.
– Jag jobbar med det som är kul och skiljer inte mellan jobb och privatliv.
Och han tror att man måste ha en relation för att kunna göra bra affärer.
– Jag skulle aldrig skriva kontrakt med en leverantör som jag inte har träffat.
Trots att luncherna kostar en slant i kvarteret i Stockholm där Erik Fors-Andrée jobbar, har han aldrig ­funderat på att bli en ”lunchlåde-chef”.
– Jag glömmer lätt bort att äta och skulle hellre ta ett piller. Men eftersom alla andra tar lunch kan man lika gärna göra något av den ­stunden. Jag gillar verkligen att träffa nya ­människor och lägger hellre tiden på det än att äta ur en tråkig låda.
”Lunchen är en bra tid för externa möten, eftersom det är en av de få stunder då tempot på kontoret är mer avslappnat”, säger Erik Fors-Andrée. FOTO: ANDERS G WARNE
Gör: Vd på Juristjouren.
Ålder: 30.
Familj: Fru och en son på 3 år.
Bor: Stockholm.
1 Mingelluncharen. Dina luncher är ­bokade flera veckor framöver, då ser du till att träffa gamla kolleger, affärsbekanta och kunder. Du äter helst på restauranger där du har chans att träffa folk att byta ­visitkort med. Du älskar att vara först med det senaste skvallret inom din bransch.
Plus: Du får nya affärsidéer och ­kontakter.
Minus: Du får aldrig veta vad som bubblar under ytan på kontoret.
2Eremitluncharen. Du får aldrig frågan om du vill följa med och käka lunch, eftersom du äter framför datorn. Du väljer helst något man kan äta med en hand, den andra skriver du med. Du älskar lugnet på lunchtimmen, då får du arbeta ostört.
Plus: Du betar av de tråkiga administrativa uppgifterna på lunchen och kan gå hem tidigare.
Minus: Ditt tangentbord är fyllt med smulor och fläckar.
3 Slentrianluncharen. Du tycker om rutiner och vill inte slösa tid på att prova nya restauranger långt från arbetsplatsen. Du går till samma ställe och sitter helst på samma plats varje dag. Lunchen handlar mest om att fylla magen.
Plus: Du vet att du blir mätt och får mat som du gillar.
Minus: Du får aldrig några nya intryck.
4 Ärendeluncharen. Du sicksackar ­mellan Åhléns, Ica och Systembolaget. Alltid finns det något som ska inhandlas ­eller felköp som måste bytas. Du är stamkund hos korvgubben på hörnet, det är den enda lunch du hinner med.
Plus: Du känner ett intensivt effektivitets­rus varje dag klockan 13.
Minus: Du börjar få vitaminbrist på grund av din ensidiga kost.
5 Lutherluncharen. Du har ständigt ­dåligt samvete för din gamla mamma eller vännen som har en jobbig sambo. Lunchtimmen går åt till att trösta, stötta och peppa. Du önskar att du vågade säga ifrån, men det finns ju alltid någon som ­behöver din hjälp ...
Plus: Du slipper prata med svärmor på kvällen.
Minus: Du har ingen ork att ta itu med det svåra medarbetarsamtalet på efter­middagen.
6 Dubbelluncharen. En ovanlig typ. Du maxar dina luncher genom att först ta en snabblunch med en leverantör för att sedan hinna luncha med chefskollegan. Du gillar att vara effektiv och trycker därför in så många aktiviteter som möjligt på lunchtimmen.
Plus: Du får mycket gjort och upplevs som social och tillgänglig.
Minus: Du riskerar att gå upp i vikt.
Gå till toppen