Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen skeptisk till Reepalus förslag

Polisen är skeptisk till hur Ilmar Reepalus förslag på en lagändring som ska underlätta utvisning av tungt kriminella skulle förändra situationen på Seved.

”Problematiken här i området handlar inte om den grova gängkriminaliteten”, säger Henrik Stiernblad, operativt ansvarig för den brottsförebyggande verksamheten i Malmö, om Seved.Bild: Foto: Pontus Tideman
– Problematiken här i området handlar inte om den grova gängkriminaliteten.
Det säger polisintendent Henrik Stiernblad, operativt ansvarig för den brottsförebyggande verksamheten i Malmö.
– Det finns säkert individer som begår den typen av grova brott, såväl här som på andra ställen i Malmö. Men majoriteten av brotten på Rasmusgatan gäller inte den sortens brottslighet.
Att det skulle vara människor utan svenskt medborgarskap som begår brott på Seved har inte heller polisen några bevis för.
– Vi lagför individer. Vi för inte särskilda register över människor som begår brott utifrån om de är svenska medborgare eller inte.
Efter artiklarna om oroligheterna på Rasmusgatan vill kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) se en lagändring för att kunna utvisa fler kriminella. Hans förslag går ut på att det ska gå snabbare att bli fullvärdig medborgare samtidigt som man har en längre prövotid. Om personen i fråga begår ett grovt brott ska man, enligt Reepalu, bli av med medborgarskapet.
– Problemen vi talar om handlar om människor som kommer till vårt land för att etablera grov kriminell verksamhet och lockar unga killar som ser upp till dem, säger Ilmar Reepalu.
Hur vet du att gängmedlemmar i Malmö är männi­skor som tagit sig till Sverige för att begå brott?
– Det har jag fått höra från personer som själva haft kontakt med sådana som säger att de håller sig lugna tills de fått medborgarskap, därefter etablerar de en plattform för kriminalitet.
Är de personerna som du hört det från också kriminella?
– Det vet jag inte, jag har inte frågat dem.
Vilken signal ger du Malmöborna när du utgår från att gängkillar inte är svenskar?
– Det här rör sig om grovt kriminella. Det handlar inte bara om Seved utan övriga Malmö också där gängmedlemmar skjuter på varandra. Det är bara att titta på Alcatrazlistan så ser man att det är grovt kriminella som har annan bakgrund än svensk. Vi har haft flera sådana kriminella nätverk, som Albangänget i Landskrona, Göteborg och Malmö.
Ilmar Reepalus påstående om att kriminella människor skulle ta sig till Sverige för att etablera grov kriminell verksamhet går inte att bekräfta, säger Henrik Stiernblad.
– Vi har inga uppgifter om att så skulle vara fallet. Vi bekämpar all sorts brottslighet, oavsett nationalitet på den som ligger bakom.
Bara en person som inte är svensk medborgare kan utvisas från Sverige. Beslut fattas av domstol. Utvisning kan gälla på livstid eller för viss tid och kan ske om personen döms för brott som kan leda till fängelse, eller om domstolen undanröjer en villkorlig dom eller skyddstillsyn som dömts ut tidigare.
Brottet måste vara särskilt allvarligt och personen måste kunna ”antas” göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.
Domstolen ska ta hänsyn till personens anknytning till det svenska samhället, levnadsomständigheter, familjeförhållanden, om personen har barn, bostad, arbete, kunskaper i svenska och hur länge han eller hon bott i Sverige.
Domstolen ska ta hänsyn till om personen riskerar tortyr, förföljelse eller dödsstraff i hemlandet.
Beslutet kan upphävas av migrationsdomstol och regeringen.
Källa: 8 kap i utlänningslagen
Gå till toppen