Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läxhjälp växande marknad

Om företagen kallar det barnpassning kan de sälja den till halva priset.

Främst två grupper elever använder läxhjälp: dels de som ligger på gränsen att inte bli godkända, dels de som redan har mycket bra resultat i skolan men vill höja betygen ytterligare.
Rutavdraget har gett draghjälp åt de företag som säljer läxhjälp. Visserligen får man inte göra avdrag för läxläsning, däremot för barnpassning. Så företagen säljer sin läxhjälp som barnpassning med pedagogisk inriktning, och vips halverar man föräldrarnas kostnader från cirka 450 kronor i timmen till drygt 200. Det är en gråzon, men Skatteverket säger inte nej till lösningen.
– Hälften av nykund­inskaffningen är från nöjda kunder. Det är någonting man talar om med de andra farsorna och morsorna när man står vid fotbollsträningen eller dansen, säger Kristian Hansson, vd och grundare på läxhjälpsföretaget My Academy.
Inställningen till att köpa läxhjälp har svängt snabbt.
– Pigdebatten som var för ett par år sedan märker vi inte längre. Gymnasieungdomarna ser det som en personlig tränare, och det har blivit lite inne att ha en My Academy-pedagog. Det är inne att vara duktig och det tycker jag är fantastiskt roligt, säger han.
Upgrades Education säljer läxhjälp till privatpersoner men också till skolor, en mycket långsammare marknad men ändå växande. I dag har de hand om läxläsningen på 25 skolor runtom i Sverige.
– Friskolorna har gått först, men vi har också kommunala skolor som våra kunder. Bland annat Upplands-Väsby kommun är vår kund och vi är på de skolor där de tycker att det behövs, säger Anna Skarborg, grundare av Upgrades Education.
Frivilligorganisationerna tycker att läxhjälpen är en knivig fråga. Deras läxhjälpsgrupper har startat utifrån att det finns behov. Både Röda Korset, Rädda Barnen och IM (Individuell människohjälp) vittnar om att kommuner och skolor med jämna mellanrum ber dem starta läxhjälpsgrupper. Men samtidigt anser de att läxhjälp är något som skolan borde klara själv.
– Det är viktigt att markera att vi inte täcker upp när kommunen sparkat folk. Det handlar om att täcka ett behov som ingen kan möta, säger Henrik Nilsson, samordnare på Röda Korset.
Rädda Barnen har i flera år drivit frågan att alla barn ska erbjudas minst två timmars lärarledd studietid i veckan i anslutning till skoltiden.
– Det kravet har vi inte fått så mycket gehör för bland politiker, det finns mycket tradition och en del konservatism kring läxor, säger Henrik Dahl, utbildningshandläggare på Rädda Barnen.
Men bland dem som arbetar i skolan tycker han sig se en ökad förståelse för att skolan måste erbjuda även läxhjälp.
En rundfrågning som Sydsvenskan gjort bland skolor i sydvästra Skåne, visar också att det blir allt vanligare att skolorna erbjuder läxhjälp.

Organisationer som erbjuder gratis läxhjälp med volontärer

Rädda Barnen. Läxhjälpen har vuxit starkt de senaste åren och bedrivs nu i cirka 120 kommuner.
Mattecentrum. Startade 2008. Finns i Stockholm, Eskilstuna, Gävle, Malmö, Lund, Västerås, Luleå, Umeå, Uppsala, Örebro, Linköping, Göteborg. 180 volontärer hjälper cirka 1700 elever i klassrummet och cirka 40 000 elever per år på nätet.
Individuell Människohjälp. Läxhjälpen har ökat under 2000-talet. Idag finns två grupper i Malmö, två i Stockholm, tre i Göteborg och en i Landskrona.
Röda Korset. Startade på 1990-talet, stadig ökning sedan dess. Idag cirka 600 frivilliga som hjälper cirka 8 500 elever på cirka 85 platser runtom i landet.

Företag som säljer läxhjälp

Studie-intensiven. Började 2008. Finns i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund, Malmö samt Helsingborg. Cirka 5 000 privatpersoner som kunder årligen. Privatundervisning och gruppundervisning.

My Academy. Började 2005. Finns i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Uppsala, Linköping, Jönköping och Umeå. Omsättning 2011: 35 miljoner, motsvarar cirka 2 500 kunder som har en lektion i veckan. Håller även gästföreläsningar på skolor om studieteknik och intensivkurser.

Upgrades Education. Började 2008. Finns i Stockholm, Malmö, Göteborg, Gävle, Norrköping, Landskrona, Västerås och Uppsala. Idag cirka 1500 privatkunder. Har också 25 skolor som kunder, framför allt Kunskapsskolan. Kör även intensivkurser inför högskoleprov eller nationella prov.

Dessutom finns en rad lokala läxhjälpsföretag eller privatpersoner som säljer läxhjälpstjänster.

Övrigt

Stiftelsen Läxhjälpen erbjuder gratis läxhjälp i skolor med många obehöriga elever, till utvalda elever som har svårt att nå målen. Läxhjälparnas löner sponsras av näringslivet. Startade 2008, finns i Stockholm och Göteborg med cirka 300 elever och 65 läxhjälpare.

På nätet finns också läxhjälp. På de flesta av följande sajter kan man få kontakt med en person som kan hjälpa en med läxorna: Mattehjälpen, Pluggakuten, Mattecoach på nätet (förbehållet för elever från vissa kommuner), Studiekompis.se, lxcoach (endast för elever i Uppsala). Föreningen Mattecentrum driver sajten Matteboken. Utbildningsradion håller på att bygga upp sajten URsmart.

Gå till toppen