Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattestressen helt borta

90 minuters läxläsning i veckan med en betald läxhjälpare fick Rikkilina Mohlin att sluta stressa över matten.

Anna Gustafsson från företaget My Academy läser läxor med Rikkilina Mohlin. Artikeln handlar om att detta har blivit allt vanligare.Bild: Foto: Karl Melander
Förra hösten var en tuff tid i skolan för Rikkilina Mohlin.
Stressen var stor för att hon inte kunde följa med i matten på lektionerna, och hemma satt hon med sin mamma ibland hela kvällar för att få rätsida på matteläxorna.
– De var på en nivå där jag inte kunde hjälpa till längre. Och det funkade inte i skolan. Jag kände att jag måste göra någonting, säger mamma Annelie Mohlin.
Då damp en reklambroschyr från företaget My Academy ner i brevlådan. De erbjöd läxhjälp mot betalning, och efter en provlektion bestämde sig Annelie för att köpa tjänsten.
Nu kommer läxhjälparen Anna Gustafsson hem till familjen i lägenheten i Malmö varje torsdag och pluggar matte eller annat som behövs med Rikkilina. Anna pluggar till civilekonom i Lund och har extraknäckt som läxhjälpare i flera år.
– Det är en rolig känsla för mig när jag får positiv respons och jag hör att det går bra för dem jag hjälper. Och jag lär mig förklara på flera olika sätt, det är inte alltid eleverna förstår på samma vis, säger Anna.
Rikkilina gick från godkänt till väl godkänt betyg i matte under sin sista termin i nian.
– Med Anna som hjälp kan jag sitta i lugn och ro, hon hjälper bara mig. Vi kan ha kul också, om jag inte trivts med henne hade jag inte tyckt det var lika roligt. Min stress är helt borta med matten, jag känner mig helt säker inför ett matteprov nu, säger Rikkilina.
Så länge hon gick på högstadiet kunde mamma Annelie få rutavdrag för undervisningen från My Academy. Nu har Rikkilina börjat gymnasiet och avdragsrätten är borta. Fullt pris för en timme med en My Academy-pedagog är cirka 400 kronor i timmen. Men det är värt det, tycker Annelie.
– Jag vill inte ta bort någonting som fungerar. Hon är lugn nu vad gäller matten, för hon vet att hon fixar det med Anna, säger hon.
Gå till toppen