Världen

”Vad har hänt? Ingenting!”

Torget i Kiev, sju år senare: ”Vem vet? Jag kanske hamnar i fängelse för att jag pratar?”

Igor "Gary" Bezukhov, var med när Självständighetstorget i Kiev var orange. Nu tycker han inte att mycket har förändrats.Bild: Foto: Anna Bank
2004 var Majdan Nezalezjnosti, Självständighetstorget, knökfullt. Oppositionen krävde demokrati i den orangea revolutionen. Revolten kom av sig. Nu är platsen ett vanligt torg.
November 2004 var hett i Kiev, Ukraina. Folkets krav på självständighet från Ryssland, på frihet och demokrati växte sig starkare.
– Se på oss nu, säger Igor Bezukhov och slår ut med händerna.
– Vad har hänt? Ingenting! Det är som om de där månaderna aldrig hänt.
Jo en sak, säger han. Pressfrihet. Man kan skriva vad man vill i tidningarna.
– Vem vet, jag kanske hamnar i fängelse för att jag pratar!
I ena änden av Självständighetstorget står en guldglänsande staty på en hög sockel.
– Vad betyder den? En ängel? En mytologisk figur? Jag vet inte, och det gör nog ingen annan heller. Den har ingenting med Ukrainas historia att göra. Jag tror att det är ett dyrt utslag av borgmästarens fantasi.
Det finns tre skäl till att protesterna inte ledde någonvart, enligt Igor Bezukhov. Den nya regeringen var inget bra team. Julia Tymosjenko var för starkt förknippad med det gamla ledargardet för att folk skulle lita på henne. För det andra så fortsatte Ryssland att föra sin gamla ukrains­ka politik som om Ukraina var en rysk delstat. Det tredje handlar om omvärldens intressen i Ukraina.
– Många trodde på förändring, då, på torget. Alla pratade med alla, stämningen var hög, det fanns en känsla av att nu äntligen, vi gör detta tillsammans.
Blir det en ny revolution?
– Tja, systemet är fortfarande korrupt, folk bryr sig inte om någonting. De sover. All undervisning är på ryska, ryska flottan finns i våra hamnar. Ryssland är Big brother.
När ekonomin blir tillräckligt dålig, när folk tröttnar på ett skattesystem som gör det svårt att driva småföretag, kanske det kommer en förändring. Skattepolitiken gör att vi inte har någon medelklass att tala om, säger Igor.
– De unga lämnar Ukraina, de har inget stöd från regeringen. Men om man är född här, bor här och har sin familj här, ska man stanna och göra sitt bästa för att förändra.
Gå till toppen