Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krampaktigt – men med grepp om guldet

Det var en kylig men glänsande kväll för LDB FC Malmö när de besegrade Hammarby med 1–0 på Kanalplan i Stockholm. Samtidigt som Hammarby tog farväl av damallsvenskan tog LDB FC Malmö ett steg närmare SM-guldet. Nu ligger allt i lagets egna händer.

Emma Wilhelmsson nickar in matchens enda mål i en match där LDB FC Malmö gjorde vad som krävdes – men inte så mycket mer ...Bild: Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
För LDB FC Malmö var tre poäng mot nästjumbon Hammarby nödvändiga för att återta serieledningen inför den tuffa sista hemmamatchen mot Örebro. Med en poängs försprång före Kopparberg/Göteborg är det nu bäddat för guldfirande hemma på Malmö ip på lördag.
Att LDB FC Malmö inte tänkte riskera några poäng mot Hammarby visade sig inte inledningsvis under matchen. Det var inte någon överlägsen matchbild som LDB FC Malmö visade upp.
– Det var givetvis lite spänt inför matchen. Det blev stundtals en farlig matchbild trots att Hammarby inte hade några direkta målchanser. Så här blir det ofta när man bara leder med 1–0, sa tränaren Marin Sjögren.
1–0-ledningen kom redan efter elva minuter då Therese Sjögran hittade Emma Wilhelmssons huvud i straffområdet efter en hörna. I den 20:e minuten fick Manon Melis en rejäl träff i ribban men utöver det skapade LDB FC Malmö inte några riktigt farliga chanser i första halvlek.
– I detta läge försöker man ju tänka som att det är vilken match som helst även om det inte är det. Givetvis är det en viss anspänning i ett läge när vi har allt i våra egna händer. Men hur många mål vi gör är ju strunt samma så länge vi vinner, sa en lättad Nilla Fischer.
I den andra halvleken gjorde Hammarby några försök att spräcka nollan, men lyckades inte trots att några snabba omställningar. Effektiviteten saknades hos båda lagen och mot slutet av matchen handlade det mest att rida ut stormen för LDB FC Malmö.
När slutsignalen gick hördes ett återhållsamt jubel i Malmö.
– Vi är fokuserade på guldet. Men ibland är det inte alltid skönfotboll som tar en dit. Vissa gånger vinner man på styrka och vilja. Det var det som gav oss vinsten i dag, sa Sara Björk Gunnarsdottir.
Tabelltrean Tyresö var fram till senaste mötet mot Örebro i söndags med i guldstriden men lyckades inte få hål på närkingarna. LDB FC Malmö är fullt medvetna om att det inte kommer att bli någon lätt sista match hemma på Malmö ip på lördag. Nu är det skarpt guldläge till skillnad från förra året då de vann damallsvenskan med elva poäng.
– Vi kommer att vara superfokuserade och blir också taggade av att det avgörs i sista matchen. Allt sitter i huvudet. Vi ser jättemycket fram emot att få ta hem guldet hemma på lördag, sa Sara Björk Gunnarsdottir.
Gå till toppen