Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Agerade diplomat inom Bonnierkoncernen

Olle Måberg, en av Bonnier­sfärens mest inflytelserika profiler under flera decennier, har avlidit. …

Olle Måberg, en av Bonnier­sfärens mest inflytelserika profiler under flera decennier, har avlidit. Han blev 80 år.
Olle Måberg var född i Linköping, son till en livsmedelshandlare, och utbildade sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Han började på Albert Bonniers bokförlag 1955 och blev redan efter två år ekonomichef. Karriären ledde honom sedan till allt högre vd-stolar och styrelseposter inom Bonniers.
Olle Måberg utvecklade och moderniserade mediekoncernen, vilket krävde en balansgång mellan viljestarka personer inom familjen Bonnier.
”Familjens diplomat” löd rubriken på ett porträtt i Dagens Industri 1997 där han även beskrevs som charmig och omtyckt.
Att underskatta hans skärpa vore dock ett misstag. Det fick jag själv erfara den gången jag 1995 gjorde en intervju med honom. Då hade han skiftat position från vd till ordförande i både dåvarande börsnoterade tidningskoncernen Marieberg och i Bonnierföretagen. Att i texten beskriva honom som familjen Bonniers egen consigliere (inflytelserik rådgivare) gillades inte! Benämningen fick han mig att stryka efter att ha påpekat att han faktiskt inte jobbade åt en maffiafamilj.
”En glänsande diplomat gick förlorad för världen när Olle Måberg valde att viga sitt liv åt familjen Bonnier”, skrev DI också 1997 och beskrev rätt väl hans karaktär och betydelse för Bonniers.
Gå till toppen