Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggloven kan bli dyrare

Efter årsskiftet ökar kostnaderna för bygglov i Trelleborg. Bygglovet för en villa blir drygt 65 procent dyrare, om kommunfullmäktige beslutar enligt samhällsbyggnadsnämndens förslag.

TRELLEBORG. – Det handlar om den nya plan- och bygglagen, som gör att det blir mer att göra för tjänstemännen i samband med ansökan om byggande, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
För en villa på 175 kvadratmeter som byggs helt i enlighet med detaljplanen stiger kostnaden för bygglov från 5 472 kronor till 9 042.
För uppförande av en mur eller ett plank sjunker dock kostnaden, från 2 052 kronor i dag till 1 881 i den nya taxan.
Kostnaderna för kommunen ökar eftersom man enligt den nya plan- och bygglagen bland annat ska göra platsbesök, samordna med miljöbalken samt genomföra fler samråd.
– Slutligt besked om den nya taxan fattas av kommunfullmäktige, men vi var helt eniga i samhällsbyggnadsnämnden om förslaget till ny taxa, säger Patrik Holmberg.
Rekommendationen från Sveriges kommuner och landsting är att kommuner med över 8 000 och upp till 50 000 invånare ska ta ut avgifter på en speciell nivå. Trelleborgs kommun, med drygt 42 000 invånare, har valt att lägga sig tio procent högre.
– Vi menar att vi ligger så nära 50 000 att det är motiverat, säger Patrik Holmberg.
Om det behövs detaljplanering för att kunna bygga ökar kostnaderna också markant, enligt förslaget.
Pris för bygglov för ny villa på 175 kvm
Idag: 2012:
5 472 kr 9 042 kr
Bygglov för mur eller plank
Idag: 2012:
2 052 kr 1 881 kr
2012: Om ärendet påbörjats innan den nya plan- och bygg­lagen trädde i kraft 2 maj i år ska nuvarande taxa tillämpas.
Gå till toppen