Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Har Håkan Hellström och Kent lärt dig svenska?

– Ja, det kan man kanske säga, jag har lyssnat jättemycket på dem. Men allt började med The Ark såkl…

Paulina Lankauf på Way out West 2010. ”Jag var väldigt glad för jag väntade på att få se Pavement.”Foto: Privat
– Ja, det kan man kanske säga, jag har lyssnat jättemycket på dem. Men allt började med The Ark såklart. När jag såg dem i svenska intervjuer blev jag nyfiken på vad de sa. Och jag tänkte: ”Vad fint det låter. Jag vill också prata svenska.” Sedan började jag lyssna på mer svensk musik – och sedan flyttade jag hit 2007.
Hur var det att se The Ark för 32:a gången?
– Jo, det var speciellt, jag var på deras näst sista konsert, i Helsingborg. De försöker alltid ge något mer under sina spelningar och det lyckades de med nu också. Det var en av de två bästa Arkspelningar jag upplevt.
Du har varit på 108 konserter bara i år. Vad är tjusningen med att se artister live?
– Det är svårt att säga. Att gå på konserter är det som jag älskar mest. Man känner att man lever.
Hur började ditt flitiga konsertbesökande?
– När jag såg mitt dåvarande favoritband Radiohead i Berlin 2001, det var otroligt bra. Tidigare hade jag bara sett små band.
– Det är svårt att beskriva vad jag älskar så mycket med konserter. Människor har olika passioner, och för mig är en konsertupplevelse nog en större upplevelse än för de flesta. Det ger mig stor glädje.
Vilken är din bästa konsert?
– Travis i december 2008 på Vega i Köpenhamn. Det var bara en ”hell of a show”. Sångaren dansade med publiken, gitarristen crowdsurfade medan han fortfarande spelade ... De gav allt.
Hur har du finansierat ditt intresse?
– Alla pengar jag fått över har gått till konserter och till att ta båten från Polen till konserter i Sverige, och 2005 började jag dela ut reklamblad för att ha råd. Till konserterna i Berlin liftade jag så då var det bara konsertbiljetten jag behövde betala.
Vilken blir din nästa konsert?
– Det blir på tisdag när jag ska se Deus, som jag älskat sedan 1999 och bara sett en gång tidigare. Och om en vecka ska jag till Umeå för att gå på mitt favoritband Deportees releasefest. Jag har sett dem femton gånger.
Drömkonsert?
– För två månader sedan uppfyllde jag faktiskt en dröm: att se Arcade Fire. Och de var underbara. Så nu vet jag inte ... Men jo, jag såg att Beach Boys ska återförenas. De skulle jag vilja se.
Hur firar du 30-årsdagen?
– Med stor fest hemma. Jag ska ha knytkalas för jag är inte så bra på att laga mat. Och det blir både present- och alkoholfritt, jag är alkoholens största fiende.
Crowdsurfa: När någon flyttas runt liggandes på publikens armar.
...
Gör: Vikarierar på förskolor när hon inte läser till tolk. Har studieuppehåll från bibliotekarieutbildningen i Lund. Jobbar ideellt för speedwaylaget Malmö Gnistorna.
Uppvuxen: I Torun i Polen.
Bor: I Limhamn.
Familj: Föräldrar och bror i Polen samt katten Mira.
Fyller: 30 år den 15 oktober.
Gå till toppen