Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstkvällen öppen för alla

"Gud älskar graffiti".

Texten är en del av det sensoriska konstverk som under kvällen skapas om och om igen. Södra Esplanadens studio på Kungsgatan lånar ut sina lokaler till det kreativa klustret Do-Fi och DETTA från Malmö.
– Vi projicerar upp en målarbok och sedan kan man spreja digitalt, via datorn, rakt upp på väggen. Det går också att sms:a in budskap som dyker upp på fasaden, säger scenkonstproducenten Jannike Grut.
En kvinna syns i ett av Liberiets fön­ster och genast får hon både röd och blå artificiell färg på sig.
– Vi gillar all tekniklek, berättar Magnus Wallon från Do-Fi.
Flera nyfikna kommer förbi och får prova på att klottra ned det gamla huset.
– Nu har jag bombat Liberiet, utbrister Johan Skog.
Samtidigt som IT-klottret pågår på Kungsgatan anordnas ett samtal på Lunds konsthall. Ämnet är framtidens konstliv i Lund och Öresundsregionen.
Dan Jönsson, konstkritiker på DN, utställningsproducenten Elena Tzotzi från galleri Signal i Malmö och konsthistorikern Linda Fagerström utgör panel under ledning av Emil Nilsson, intendent på Krognoshuset. De medverkande för, under samtalet, fram lite olika framtidstankar inför fyrtiotalet åhörare.
– Kommer kvinnor fortsätta att komma på utställningar, frågar sig Linda Fagerström och påtalar den manliga dominansen bland de konstnärer som ställs ut.
– Man måste tillåta platser som är experimenterande och nyskapande, hävdar Elena Tzotzi och exemplifierar med gamla Galleri S:t Petri i Lund som på 70- och 80-talet banade väg för framtida uttryck.
– En stark kulturpolitik och ekonomi är det som behövs, säger Dan Jönsson.
Alldeles intill, på Krognoshuset, visar Gertrud Alfredsson sin utställning ”Magica Logica”. Tillsammans med skribenten Nina Wenedikter berättar hon om sina teckningar.
– Det här skulle kunna vara ett självporträtt, säger konstnären och visar en bild föreställande en människa i genomskärning.
Duon, som redan givit ut en bok, har storslagna framtidsplaner.
– Vi har ett nytt projekt på gång, berättar Nina Wenedikter.
Två suggestiva bilder från det kommande samarbetet finns att beskåda på ovanvåningen.
Såväl små som stora institutioner medverkar under konstkvällen – även små och stora konstnärer. I ett av husen på Kulturen ställer estetelever från Polhemskolan ut masker tillverkade i gips eller papier maché.
18-åriga Mimmi Olsson har skapat en taggig mask i rött och vitt.
– Den är lite mystisk. Jag tänkte på en dansande själ när jag gjorde den, berättar hon.
Gå till toppen