Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Viktig profil på Handelshögskolan

Ekonomie hedersdoktor Johan Söderberg, Stockholm, har avlidit, 87 år gammal. Hans närmaste är hustru…

För Johan Söderberg var Handelshögskolan i Stockholm ett livslångt engagemang. Redan från barnsben var Handelshögskolan välbekant genom fadern Ragnar och farfadern Olof, det egna studievalet var givet. Han skrevs in som student vid Handelshögskolan hösten 1942 med examen i april 1945.
Efter andra världskriget låg världen öppen för en 22-årig civilekonom att resa över tidigare stängda gränser. De framgångsrika studierna belönades med ett stipendium ur Louis Frænckels fond för ett års studier vid amerikanska Columbia University, som resulterade i en Master of Science-examen 1946.
Johan Söderberg var sedan verksam inom familjeföretaget Söderberg & Haak AB där han innehade en rad ledande befattningar och styrelseuppdrag inom Förvaltnings AB Ratos, inom järn- och stålbranscherna och Ingenjörsakademiens transportforskningskommission.
Kontakterna med Handelshögskolan fortsatte över åren genom flitigt deltagande i seminarier, forskarsymposier och evenemang. Johan följde nära pappa Ragnars och farbror Torstens stora engagemang och stöd för forskning. Han ledde sedan själv som ordförande inom de Söderbergska Stiftelserna fördelningen av forskningsanslag inom ekonomi, medicin och rätts­vetenskap.
1968 trädde Johan in i Handelshögskoleföreningens styrelse och senare i högskolans direktion och 1971 blev han ledamot av styrelsen för IFL, Institutet för Företagsledning, positioner han innehade i 25 år. 1984 promoverades Johan Söderberg till hedersdoktor och tio år senare utsågs han av Ekonomiska Forskningsinstitutet till årets forskningsfrämjare.
Johan Söderberg gav ett intellektuellt intryck, var en tänkare och filosof, lite skeptisk och betänksam, en försiktig herre som hellre satsade en tia på plats än en hundralapp på vinnare. Av egna beskattade medel donerade Johan Söderberg 10 miljoner kronor till nybyggnaden vid Saltmätargatan, vägg i vägg med kårhuset. Handelshögskolan kom att benämna en av läro­salarna ”Johan”.
Tacksamheten över Johan Söderbergs insatser som värnare över lång tid av kontinuiteten i familjen Söderbergs över hundraåriga stöd till Handelshögskolan är mycket stor. Vi bevarar minnet av en hedersman som i det nära samarbetet även visade en varm och underfundig humor.
Lars Bergman, Handelshögskolans rektor
Per-Jonas Eliæson, Handelshögskolans rektor 1970-1986
Gå till toppen