Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Efterlängtad debut för Filip Helander

Det pressade schemat har gett många unga chansen i MFF.
Mot Syrianska i kväll debuterar Filip Helander.

– Det är något jag har längtat efter länge. Klart att jag har lite fjärilar i magen, det skulle vara konstigt annars, säger artonåringen.
Matcher torsdag, lördag och nu måndag – Malmö FF fortsätter med rotationssystemet. Johan Dahlin är kvar i mål och sedan tio nya utespelare jämfört med matchen mot Djurgården.
Filip Helander började i Kvarnby, fortsatte i Husie och kom till MFF som fjortonåring. Fyra år senare är det allsvensk debut.
– Jag är ganska brytningssäker, stark i huvudspelet och klok. Så skulle jag nog vilja beskriva mig själv, säger Filip Helander.
Bredvid dig får du Daniel Andersson, som har spannvis med rutin.
– Ja, det känns perfekt. Han kan hjälpa mig om jag kommer fel i positionerna.
I vanliga fall spelar Daniel Andersson närmast vänsterbacken Ricardinho, men nu får han flytta in ett steg i banan och ligga närmast högerbacken Ulrich Vinzents. Detta på grund av att Filip Helander är vänsterfotad.
– Jag kan använda båda fötterna, men man har alltid en fot som är bättre än den andra.
Filip Helander är en stor kille: 192 centimeter lång och väger 82 kilo.
– Några kilo till kanske jag behöver, men det är ingen kris direkt.
Filip Helander har ett lärlingskontrakt med MFF, som går ut 2013.
– Nästa säsong ska jag försöka få mer speltid i A-laget. Sedan har jag väl samma mål som alla andra: att försöka komma ut i Europa, men det är i ett senare skede. Först vill jag etablera mig i allsvenskan.
Filip Helanders resa börjar på allvar i kväll.
Gå till toppen