Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Henning Sjöström död

Advokaten Henning Sjöström avled i söndags morse efter en längre tids sjukdom.

Bild: Arkiv: Kent Hult
– Han var min mentor och min förebild, säger hans före detta arbetskamrat Leif Silbersky.
– Henning fick ett värdigt slut, säger hustrun Kerstin Sandels-Sjöström.
Henning Sjöström blev 89 år och vårdades på slutet på Sofiagården i Stockholm.
– Vi har varit gifta i 43 och fick 44 fina år tillsammans. Vi har verkligen haft mycket roligt ihop, Henning var en mycket mycket god man, säger hustrun till Expressen.
Henning Sjöström försvarade bland annat Kurt Haijby, som dömdes för utpressning efter en påstådd relation med kungen Gustav V.
Han var Sveriges första kändisadvokat.
Många advokater, bland andra Leif Silbersky, fick sin skolning hos Sjöström. Silbersky jobbade med honom åren 1962–69, innan han startade sin egen byrå.
– Han var min mentor och min förebild. Sedan skildes våra vägar, men vi har varit vänner sedan dess. Vi pratades vid bara för 14 dagar sedan, säger Silbersky till TT.
Han berättar att Henning Sjöström förändrade den traditionella uppfattningen att advokaten skulle förhålla sig passiv under rättsprocessen.
– Han har betytt väldigt mycket, mer än de flesta förstår. Han var den första som bröt upp det här med att "verka men inte synas". Henning både verkade och syntes men gjorde det alltid för sina klienters bästa, säger Silbersky.
– Om det gynnade hans klienter gick han ut offentlig och slogs tillbaka.
Silbersky beskriver Henning Sjöström som lojal mot sina klienter, och med ett "väldigt socialt engagemang".
– Men man får inte glömma att han älskade musik och sjöng offentligt mer än gärna. Han dirigerade också, det var hans dröm och den genomförde han.
– Han var också den första buddhisten i Sverige som skrev om sin religion. Han var socialt en väldigt utåtriktad person, och många älskade honom.
Sjöström kom från byn Burträsk utanför Skellefteå och tillhörde även eliten i friidrott. Han tävlade i spjutkastning för Skellefteå AIK och satte sitt personliga rekord på 66,72 meter 1944.
Gå till toppen