Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skola utan läxor

På Rotundaskolan har man tagit ett beslut: det blir inga läxor. Skolan ska inte delegera ansvaret för barnens utbildning till föräldrarna. – Vi ser mycket negativt med läxor. Elever har olika förutsättningar. Alla föräldrar kan inte sitta ner med barnen och diskutera tjugo mattetal. Vi förstärker en ojämlikhet genom att skicka hem läxor, säger rektorn Linda Lindahl.

Natalie Sellin under en lektion på Rotundaskolan i Västerås.Bild: Foto: Peter Krüger
Skolan startade år 2000 i den gamla folkparken i Västerås. Dansrotundan finns fortfarande kvar. Scenen och dansgolvet, där varken dansskor eller barnafötter lyckats slita ner originalparketten, har blivit ett aulaliknande samlingsrum mitt i skolan. De gamla läktarna där folk kunde sitta och titta på de dansande, är omgjorda till klassrum med stora glasfönster in mot aulan. Den gamla restaurangen har blivit skolmatsal.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen